6.5.08

Inutila moarte a domnului Lazarescu

Un amic din America m-a intrebat ce parere am despre celebrul film mentionat in titlu. I-am zis ca e doar dureros de realist. A inteles ce a vrut el. Astazi prietena mea cea mai buna, D. mi-a povestit de ce a fost inutila moartea domnului Lazarescu.
Duminica noaptea a trebuit sa-si duca sora la cel mai apropiat spital de urgenta. Din cauza unei caderi de tensiune, P. isi pierduse momentan vederea. Asa ca D. a urcat-o in masina si a dus-o la Municipal.
Acolo a stat 40 de minute pe un hol asteptand ca doamna doctor care era de garda sa bage pacienta in seama. Intre timp, a avut vreme sa observe ce se mai intampla in jur. P. era semilesinata si statea cuminte pe un scaun. Pe o targa, o batrana chinuita de o colica renala gemea incetisor. Pe alta targa, o alta batrana fusese abandonata de ambulantierii care o adusesera la spital. Asistenta era plecata undeva cu fisa batranei, brancardierul sporovaia linistit sprijinit de automatul de cafea, batrana privea fix tavanul.
Dupa 40 de minute, prietena mea a intrat in sala de examinare, unde doamna doctor si vreo doua asistente completau niste fise.
- Doamna doctor...
- Iesiti afara.
D. a privit-o interzisa.
- Doamna doctor, va rog, sora mea se simte foarte rau si asteptam de 40 de minute, nu ne-a bagat nimeni in seama... Nu mai vede, trebuie sa faceti ceva.
- Va rog sa iesiti afara ca am treaba.
D. a iesit afara. Si-a luat sora de brat si a adus-o in sala de examinare:
- Doamna, va rog uitati-va la ea, ca moare aici pe hol. Uitati-va dumneavoastra la ea si pe urma spuneti-mi ce sa fac.
- Dumneata crezi ca pe mine ma intereseaza? a zis doamna doctor.
- Poftim?
- Dumneata crezi ca pe mine ma intereseaza ce simti? Iesiti afara.
Au iesit afara. S-au intors acasa. Au chemat o salvare particulara. I-a costat interventia 2,5 milioane dar P. traieste si in ziua de azi. Despre doamna doctor, numai de bine.

9 comentarii:

  1. Pai doamna Demirgian(sar'na), situatia amicei dumneavoastra cere anumite reactii din partea poporului. Si nu numai la adresa doctorilor incompetenti ci la intreg registrul de dobitoci platiti din bani publici.

    De la tambalau mediatic la cocktailuri molotov trecand prin solutia bulgareasca a tarnacopului infipt in capota masinii, solutiile exista. Sigur ca amica dvs. e mult mai rafinata pentru a recurge la asemenea barbarisme dar la altceva nu ma pot gandi. Sunt gata sa pariez ca respectiva stoarfa aflata la menopauza avea 45 de ani, era blonda(oxigenat) si regreta faptul ca s-a nascut femeie, pentru ca altfel ar fi putut deveni Iisus. Ca si in alte domenii de activitate, tampitii sunt infipti in sistem, nu stiu alt mod de a se comporta iar doar o actiune de amploare(la initiativa poporului) prin care mizerii vor fi trimisi sa mature strazi ii va lecui.

    RăspundețiȘtergere
  2. Radul mamii, zi-mi pe nume:)
    Ok. cum sa facem noi ca cica n-ai voie sa dai cu pietre in domnii doctori? Concret, ce cale de actiune vezi? Ca eu ma gandeam: bine si daca n-avea femeia 2.5 mil lei in buzunar, ce facea? Ce fac cetatenii care n-au 2,5 mil lei cash duminica noaptea si le e rau?
    Maine, episodul 2 din povesti de groaza de la D.: Ce ti se intampla cu adevarat cand ti se ridica masina.
    Acum nu mai am nervi s-o scriu si pe aia.

    RăspundețiȘtergere
  3. cum??? si nu a luat-o de gat? nu a pus mana repede pe un bisturiu si nu i l-a bagat in inima? de ce?

    RăspundețiȘtergere
  4. Prima urgenta era sa nu moara sora-sa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Tipic. Am scuipat și bătut vreo 2-3 doctori la viața mea din aceleași motive enumerate mai sus.
    Trist.
    Am abonament la Medsana. Decât să mor bogat mai bine trăiesc sărac(la cât mă taxează jepcarii de acolo).
    În rest doamna mea, bine că s-a rezolvat problema.
    Cu stimă.

    RăspundețiȘtergere
  6. Solutia e simpla, tambalaul. Bun, nu vrei sa ii spargi geamurile la masina dupa ce afli cum il/o cheama pe dobitoc/vaca, dar cumva faci scandal. Am realizat ca numai prin scandal(din ciclul de Martin Lutherisme, "I have a dream", visez la o Romanie blocata-iesita in strada, sau stat acasa, nu conteaza, greva generala sa fie-care sa bage un picut spaima in astia pentru ca altfel, de la sine nu vor acorda drepturi cetatenilor iar cel mai bun exemplu sunt francezii).

    RăspundețiȘtergere
  7. Acum doi ani am mers cu mama la un control de rutina, pentru o raceala care o tot supara. Diagnosticul m-a naucit: "face infarct, ACUM", trebuie internata de urgenta, nu are voie sa se enerveze, sa faca efort, nimic- nimic. Mi-a cazut cerul in cap... Ajunsa la cardiologie, ii arat trimiterea si ii explic despre ce este vorba unei doctorite de acolo (de la cardiologie, adica se pricepea la problemele cu inima...), care incepe sa URLE la mama ca ce cauta acolo, ca trebuia sa mearga la camera de garda, ca... diverse. O vedeam pe mama cum incepe sa se enerveze si zau, nu cred ca am urat never-ever pe cineva mai mult ca pe doctorita aia, imi venea sa o strang de gat. Cum e posibil, doctor la cardiologie??? Ce scuza ai???

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu cred ca si daca eram lesinata si ma trata o doctorita cu curu' ma trezeam din lesin ca sa-i f*t una peste bot sau macar sa urlu cit sa ma stie 13 etaje de spital, inclusiv seful ei.
    Si atitutdinea asta o am nu numai cu doctorii nepasatori, dar si cu functionari, vinzatoare, administratori de bloc, coafeze care au impresia ca imi fac o favoare daca se poarta civilizat.

    RăspundețiȘtergere
  9. care e spitalul? cand s'a intamplat? exista o condica... cineva a lasat urme cum ca a fost la munca - macar sa fie sigura ca isi va lua leafa

    RăspundețiȘtergere