26.1.09

26 ianuarie. Anveloparea comunismului revitalizat.

Spuneau ăştia că s'ar fi prăpădit prin decembrie, acum aproape 20 de ani. Azi vorbeau mai abitir despre el. Că ar fi împlinit 91 de ani. Că, nu încape îndoială, cât bine a făcut el ţărişoarei, că anturajul l'a stricat, că l'au subminat ăia de se îmbogăţeau pe spinearea noastră, că ne'a dat case pe gratis, că nici măcar cine nu vroia nu avea loc de muncă... de fapt, nu, formularea era şi mai categorică: nici măcar cine nu vroia nu muncea; spuneau că oameni răi l'au ucis, că nu'i adevărat că stăteam la cozi la lapte de la cinci dimineaţa (aşa e, nu'i adevărat, la mine, la aproape ţară dar nu de tot, stăteam de la unu după amiaza, că laptele venea pe la cinci); că nu e adevărat că ne tăia dintr'o franzelă lipicioasă după câte guri aveam în casă şi pachetul de unt - îl mai ştiţi, era ăla mic, micuţ... - ni'l tăiau la jumătate, că nu'i adevărat că nu era curent şi căldură la blocuri, că a ridicat blocuri pe care ăştia nu au reuşit să le zugrăverască şi nici vorbă de oameni care au făcut infarct sau s'au spânzurat când le'a distrus casa parintească peste care au ridicat cutiile de chibrite în care "ne'am crescut copiii" (în beznă, igrasie, curent şi cu urechea vecinului în dormitorul conjugal).

A propos de cutii de chibrite: ia să vedem, vă mai aduceţi aminte al câtelea băţ din 50 câte se înghesuiau întrâo cutie se aprindea?
Şi a propos de înghesuială: vă e dor de cei ce se frecau libidinos de voi prin autobuz?

Spuneau ăştia că l'au împuşcat.
Nu l'au împuşcat. Trăieşte. O parte din el prin Băsescu, o altă parte prin Boc, o alta prin Marian Sârbu... câte o parte prin fiecare dintre ei, cei care încep atât de frumos mandatul de modernizare a României prin măsuri mai comuniste decât ar fi făcut'o chiar comuniştii!

Şi nu vă faceţi griji pentru casele pe care vi le'a dat Ceauşescu, alea cu ţevi roase, cu presiunea mică la apa rece, cu ferestrele prin care picură pe pereţi... L'am auzit azi dimineaţă pe Videanu asigurându'ne că voi scăpaţi de frig iar ţara de şomaj. "Anveloparea" asta, cum îi zicea Videanu la radio, azi dimineaţă, va absorbi investiţii imense în manoperă. Vă daţi seama că va trebui anvelopată o ţară întreagă?! Vă daţi seama că bordurile Bucureştilor au fost un simplu meci de antrenament?

PS: alt "nostalgic", la fel ca mine...