3.3.09

Ultimul număr din Cicero, vă rog

Diverta. În locul fostului Eva. Privit de afară, de peste drum, din dreptul teatrului sau al Cărtureştilor, ai putea să confunzi locul. Are, ceva, din aerului magainului Virgin de pe Champes Elyssee. Şi gata!
De aici se schimbă filmul. Căci intri în magazin. Care, în sine, nu arată rău, Păcat că e locuit.
Nu e vorba despre clienţi, deşi la aerul de Megaimage al cărţilor şi papetăriei (remeber U got m@il?), Diverta atrage personagii dintre cele mai diverse.

Aleg două titluri, mă mai învârt peintre rafturi, nu mă descurc şi mă îndrept spre casă.
Dau să plătesc. Trei sau patru indivizi îşi fac de lucru în dosul tejghelei, unul singur lucrează cu un client la o casă (ca de obicei, treaba durează, clientul din faţa mea vrea bon fiscal, bravo lui, jos cu statul).
Într'un târziu, unul dintre cei trei sau patru care se distrau copios dincolo de trejghea (Andreea) se uită spre mine - ştiţi, privirea aia pe care de regulă o au autorităţile române când, la Bucureşti, în decembrie sau ianuarie ninge!
- Vă pot ajuta cu ceva?
Îi dau cele două cărţi cumpărate şi o întreb:
- Aveţi cumva seria "for dummies"? Şi mai căutam volumele patru şi cinci din "Închisoarea..." lui Ion Ioanid... le aveţi?
Andreea (către alt personaj din decor):
- Cheamă'l pe Gabi de la Media.
Plătesc şi mă răsucesc năucit, încercând să'l identific pe Gabi de la Media. Nu'mi iese. Într'un final (mă rog, după câteva zeci de secunde - două sau trei zeci) vine Gabi. Pentru a mă asigura că nu sunt exagerat de criptic, îi adaug, la formula "for dummies", şi titzulatura românească: "pentru to(n)ţi". Şi, desigur, volumele acelea din Ioanid.
- Încercaţi la Diverta din (n'am reţinut care), acolo au un stand de media mai bogat...

Gabi de la Media, eşti sigur de ceea ce spui?
Doamne, am dormit, în vremea din urmă? S'a schimbat ceva pe lumea asta? A ajuns literatura, au ajuns cărţile, cele de care fugeau adolescenţii din generaţia ce'mi urma, pop-culture? A ajuns atât de trendy să citeşti încât se scot cărţi precum revistele, se publică romane foileton, sunt seriale beletristice la mare căutare şi se vând la tarabe în locul ziarelor? S'a scârbit lumea de întâmplări adevărat cu Boc sau Nichita, de poze cu Simona Senzual şi au început oamenii să cumpere doar Horia Roman Intelectual? S'a sfârşit lumea pe 28 februarie 2009 la ora 18 sau a paralizat universul meu personal şi m'am trezit peste o sută de ani fără să îmi dau seama?

Oh, daţi'mi numărul de săptămâna asta din Aristotel şi Biblia de azi, vă rog. A, şi, dacă v'a mai rămas, un exemplar de săptămâna trecută din Sir Arthur Conan Doyle, cu dvd. Nu, nu am mărunt dar daţi'mi, de diferenţă, audiobook-ul cu poeziile încă nescrise ale lui Păunescu. Mulţumesc.