29.10.08

Mens sana in...

In urma studiului realizat de IBC Focus, in Romania se afla in constructie sau proiectare 112 spitale si clinici. Dintre acestea 43 sunt investitii private.
Pentru acelasi interval de timp, IBC Focus detine in baza sa de date, investitii de constructii la peste 150 de biserici si lacase de cult. O singura investitie este privata.

O postare cu un titlu

Cândva, some time ago, circula înverşunat pe net un text scris de Octavian Paler, îl ştiţi, cel cu "avem timp...". Nici nu mai ştiu de câte ori l'am găsit în mailbox, l'am văzut, tot aşa, de ne-numărate (ad literam) ori pe bloguri, în fine, dacă l'aş fi citit de câte ori mi'a fost oferit spre lectură îl ştiam cu siguranţă pe dinafară. Au mai fost astfel de texte (din Coelho cu siguranţă au fost pasaje, "Pescăruşul Johnatan Livingstone" a circulat şi el).
Azi am primit o scrisoare deschisă trimisă de Fănuş Neagu lui Marius Tucă, o scrisoare în care se roagă de ziarişti să'l lase, pe el şi nu numai, să moară singur. Era o pledoarie anti-voyerism monden. Înţeleg că a fost publicată acum o lună. Eu azi am citit'o.

Să zicem că l'am înţeles pe scriitor; are dreptatea lui. Şi: da, "condeiele butucănoase" nu ar avea viaţă, nu ar avea (biologic vorbind) suflet în absenţa unui "public
de voi înşivă format metodic, de-a lungul timpului, ca amator de telenovele imbecile, senzaţionalism ieftin, erotism vulgar etc".

Astea's, însă, detalii.
Altceva m'a intrigat.

Mergând, pe lanţ, la valea mailului, până să ajung la textul propriu-zis, la scrisoarea lui Fănuş Neagu către Marius Tucă, am văzut câteva dintre adresele care au forwardat mesajul. Am văzut adăugiri melodramatice ale expeditorilor succesivi - de genul "sugestiv pentru ce se întâmplă în România" sau "(...) nu mai poţi adăuga nimic. Nimic...". Sunt scrise de oameni despre care ştiu că, la stânga monitorului pe care au citit scrisoarea lui Fănuş Neagu, au un teanc de rapoarte, fişe contabile, analize şi alte cele de'ale slujbei printre care zac ultimele numere din Spy, Star sau Story şi Libertatea de azi dimineaţă.

Revoluţia CSM

Le'a luat cam un secol să devină una dintre cele mai respectate publicaţii din lume. Şi, iaca, în anul lor 101, cu tot renumele, cu toată forţa pe care o reprezintă şi, fără îndoială, cu tot respectul pe care îl vor fi purtând hârtiei, suportul care i'a adus unde sunt acum, Christian Science Monitor se mută, definitiv, online! Tribut din dragoste adus hârtiei: o ediţie săptămânală în format print.