26.1.08

SRS

Cititi'l pe Mihai. Nu e singurul portet-robot dar e o oglinda destul de curata a bucuresteanului. Sigur ca oricand privesti spre oglinda tre'sa recunosti ca depinde si de unde cade lumina.

Pe de alta parte, m'am dus ca omul curios sa vad ce dezvaluiri a pregatit Evenimentul Zilei la plecarea oficiala a lui SRS de la conducerea ziarului Ziua. Stie cineva din ce motive site-ul EvZ nu merge ? Asta una. Iar a II-a: Ziua era de multa vreme, in ce'l priveste pe SRS, pe pilot automat. "Nasul" se mai juca, din cand in cand, ca un copil nazuros, cu telecomanda. Mai cerea un cap , mai cerea niste amenzi, mai urla , mai ii trecea... Citesc o gramada de sentinte la adresa lui, mai mult online decat pe hartie - scrise de oameni care nu au lucrat cu el. Sigur ca are si pacate (se va dovedi sau nu daca a spalat bani, se va afla sau nu daca a santajat sau daca turnatoria sa a fost au ba patriotica); sigur ca are si momente in care e dificil; sigur ca ii este mai aproape camasa decat paltonul. A stiut, insa, sa ii ajute (putin mai mult decat "catusi de putin") pe cei din preajma, sa ii recompenseze intr'un fel sau altul, sa'i faca sa se simta integrati in echipa; iar redactia Ziua (in care putine lucruri se misca, de vreo zece ani, pe verticala sau orizontala) a evoluat inainte - inapoi - inainte - inapoi in baza unui nucleu de oameni care au devenit, in timp, o mica familie (cu relatiile aferente, inclusiv gen nora-soacra). Si asta a fost si meritul lui Sorin Rosca Stanescu.

Pentru multe lucruri bune care mi s-au intamplat, in cei sapte ani de Ziua plus preludiul de la Ultimul Cuvant, pentru niste punti pe care mi le'ati deschis, pentru sansa de a face jurnalism de politica internationala (uneori chiar si acolo unde lucrurile se intamplau), pentru calvarul din perioada razboiului din Kosovo (nu va cer amenzile inapoi dar, sa stiti, aveam dreptate!), pentru bobarnacul spre Vest pe care mi l'ati dat, pentru sansa de a cunoaste cativa oameni minunati, pentru cel mai frumos cadou primit la nasterea fiului meu, fie, deci, numai pentru asta si, domnule Rosca, cred ca a meritat sa va incapatanati sa faceti acest ziar.