18.3.09

Asiban şi celelalte costuri ascunse

Dani se duce cu maşina uşor ciupită la poliţie, p'ormă la asigurator. La Asiban, unde are casco.
"Facem actele, se uită la maşină, intrăm să completăm actele, se uită la noi şi ne spune că figurăm restanţi."
Ceea ce, desigur, nu prea era cazul. Trei oameni, Dani, soţia lui şi tata socru - toţi trei ştiau că au plătit la timp rata casco.
"Stăteam acolo şi ne uitam, unul la altul, incapabili să înţelegem ce ni se întâmplă... Tipul de la ghişeu se codea, de pe o parte pe alta, că e posibil să nu se poată repara maşina pe asigure, că el nu are nici o vină, că dacă ar putea ne'ar ajuta... Şi, totuşi, aveam rata plătită la vreme!"
Nepredispuşi la ceartă, neobişnuiţi cu nevoia de a lupta pentru nişte drepturi de la sine înţeles ale lor, Dani & co începuseră să se obişnuiască - asta e - cu gândul că s'or duce acasă şi or găsi pe cineva să le rezolve problema la un preţ de orăşel de provincie.
Între timp, prin spatele individului de la ghişeu îşi făcu drum o doamnă.
"S'a oprit o clipă şi s'a uitat la noi. Îţi dai seama ce plouaţi eram, de vreme ce femeia a simţit nevoie să întrebe ce'au păţit domnii?"
Norocul lui Dani că a apucat să înceapă să'i explice doamnei înainte ca individul de la ghişeu să încerce el acelaşi lucru.
"S'a uitat şi ea în calculator şi ne'a spus că da, figurăm cu rata plătită dar banii nu erau în contul asigurării pentru că cineva din firmă nu a operat transferul!".
Poate chiar individul de la ghişeu care, cu siguranţă, dacă ar fi putut, i'ar fi ajutat...