19.1.09

Securitatea îşi intră în lege

Doar un scurt reminder, în cazul în care v'aţi luat cu treburile şi aţi uitat.

Începând de mâine se aplică legea 298/2008, cea prin care operatorii de telefonie fixă şi mobilă sunt obligaţi să stocheze vreme de şase luni o listă lungă de detalii despre viaţa noastră privată:
- de unde vorbim;
- cu cine vorbim;
- poziţionarea celui pe care îl sunăm;
- momentul convorbirii şi durata ei;
- când şi cui trimitem SMS.
Probabil că şi ce vorbim.
Ulterior, pe 15 martie, lista se va completa cu acelaşi tratament aplicat vieţii noastre online.

Ştiu că avem de a face, aici, cu legi privind siguranţa naţională, ştiu, de asemenea, că nu suntem singurii din Europa care au astfel de reglementări dar mai ştiu şi că, săre deosebire de România, respectivele ţări au o tradiţie în ce priveşte controlul democratic al serviciilor secrete.
Şi mai ştiu că legea asta nu face decât să legalizeze practici deja existente. Pentru că:



Bancpost. Am zîs!

V'aţi frecat fericiţi palmele? Aţi crezut că în vreme de criză se va trezi porfesionismul în bănci? Că domnul şi stăpânul lor clientul va fi altfel tratat?
Le'aţi plâns de milă angajaţilor bancari, sclavi pe tarlaua marilor finanţe?
Well, mai trageţi un loz. Cine ştie...

Dacă e o chestie de mentenanţă, de ce nu a fost anunţată din vreme?
Iar dacă e o problemă tehnică, de ce nu şi'o asumă cu eleganţă?

OTOH: înţeleg şi eu diferenţe de fus orar, înţeleg şi rezistenţa unora în faţa reformei sistemului calendaristic; înţeleg - la o adică - şi faptul că cifrele zero şi nouă sunt atât de vecine în tastatură încât la un deget mai butucănos, 19 poate deveni 10. Dar, pentru numele lui Dumnezeu, suntem urmaşii unui cuplu gay în care unul dintre parteneri era născut în Iberia, în Hispania Baetica, provincie romană care vorba limba latină. În latina asta despre care vorbeam, A.M. provine de la antimeridian, adică dimineaţă. Iar PM, deşi ar putea să surprindă pe unii, nu e abrevierea lui poimarţi. Bine că nu e PV. Oricum, deşteptarea Bancpost se anunţă pentru ora 22, la P(beep)Vară.