23.6.07

Se dau o caniculă şi un reporter. Găsiţi ştirea.

Asistăm la o degradare a ştirilor despre caniculă, dacă puteţi să vă închipuiţi o aşa ispravă! N-au fost de ajuns transmisiunile în direct din mijlocul vipiei, de la robinetul lipsit de apă, din autobuzul transpirat, de lângă mercurul sau alcoolul termometrului, din mijlocul lanurilor uscate, de lângă baba care se dă de ceasul morţii că anul ăsta nu se mai face porumbul, de lângă alaiul de popi, care plimbă, pe uliţe, sfintele moaşte ale precuviosului Precipitaţie, aducătorul de ploaie.

Nu, dom'le, reporterul trebuie să găsescă lucruri noi, surprinzătoare, care să-l determine pe telespectator să se scarpine bine în cap şi să-şi facă de trei ori cruce cu limba uscată.

De pe site-ul ProTV-ului (campionul naţional la mediatizat nenorocirea) am aflat adineauri că, iertaţi-mi cacofonia, canicula îi scoate pe urşi din pădure. După ce am transpirat o jumătate de litru de apă numai cât am citit titlul, mi-am zis să văd, totuşi, despre ce e vorba, să nu mor mai prost decât sunt acum.

Este un material filmat noaptea despre cum se duc turiştii cu taxiul la Cota 1400 să vadă urşii veniţi să le cerşească tocmai lor câte ceva de mâncare. Subtitlu: "La Sinaia, pe drumul către Cota 1400, se simt ca acasă. Dacă vreţi să-i vedeţi, puteţi luat chiar taxiul". Citesc tot. Nici urmă de caniculă. Privesc materialul video. Interviuri cu taximetrişti, turişti, imagini cu turişti care hrănesc urşii etc. Absolut nimic despre canicula din titlu. La sfârşit, o voce ne avertizează că hrănirea urşilor e interzisă.

De fapt, adevărata explicaţie a ceea ce se întâmplă în ştirea de mai sus a ProTV-ului se găseşte tot pe site-ul postului: "Canicula năucitoare din apartamente i-a gonit pe oameni la munte". De fapt, adevărul stă aşa: canicula din apartamente i-a gonit pe oameni la munte. Acolo, oamenii iau taxiul să vadă urşii ieşiţi din pădure ca să cerşească mâncare. Ergo, canicula îi scoate pe urşi din pădure.

Iar băieţii (şi, mai ales, fetele) de la proteveu ar face bine dacă şi-ar pune ceva pe cap atunci când transmit în direct, din mijlocul caniculei. Că, vorba aia, canicula face ravagii.