28.2.09

Piloţii zborului Carpatair Chişinău-Timişoara

Aurel Vlaicu.
Traian Vuia.
Alt nume de pilot român vă mai vine în minte?
A, da. Adrian Iovan. Individul care a fost lăsat la manşă după ce a împuşcat un om (un hoţ, un amant, ce'o mai fi fost el - dar, una peste alta, un hoţ) şi şi'a pus viaţa pe taraba OTV.

Două ore s'a învârtit deasupra aeroportului din Timişoara aeronava Carpatair. Vieţile a 51 de oameni depindeau de sângele rece şi îndemânarea a doi dintre ei. Cei doi erau piloţii. Piloţii avionului Saab nu-ştiu-cât care efectua cursa Carpatair între Chişinău şi Timişoara.

Vreme de două ore, două posturi de televiziune - româneşti şi ded ştiri - au făcut, din aventura zborului Carpatair deasupra Timişorii, rating cât într'un live cu George W Bush şi Osama bin Laden în studiou. Nu ştiu ce ne'am aşteptat când am rămas încremeniţi în faţa ecranelor. Să fim martorii live ai unui dezastru, să moară capra vecinului, să asistăm la prima arătare la faţă a lui Dumnezeu... Nu ştiu ce a sperat sau gândit fiecare dintre cei ce ne'am uitat la cele două televiziuni de ştii.

Un singur lucru ştiu: că, în tot acest răstimp, în care cele două televiziuni (al căror nume îl ştiu dar nu merită rostit) a stat de vorbă cu reprezentanţii companiei implicate în incident, cu cei ai aeroportului pe care urma să aterizeze aeronava, cu o parte din grămada de ştie-tot a ţării şi chiar cu iubitul uneia dintre stewardese dar nimeni nu s'a gândit să pună o întrebare simplă: cum, Doamne, iartă'ne, îi cheamă pe cei doi băieţi care au adus la sol avionul ăla şi pe oamenii ăia în bună stare cu picioarele pe pământ.

Aceşti doi Chesley Burnet Sullenberger III ai României nu sunt şefi de clanuri rivale aflate în plin război în spaţiul public, nu împuşcă civili în faţa unor case de schimb, nu ratează cu poarta goală după o noapte de beţie în cârciumile Bucureştilor, nu votează în Parlament împotriva unei forme a paşapoartelor biometrice pentru că sfidează prin exerciţii de logică şi raţiune scrierile biblice şi nici nu trag cu puşca după amanţii soţiilor. Nu sunt nici moguli făcuţi din jefuirea statului şi nici indivizi cărora acei miliardari le oferă lefuri exorbitante ca să dea măsura prostiei la orice oră, la televizor - ca să nu'i rostesc numele unuia care vorbeşte acum live pe unul din cele două posturi de ştiri ale căror nume le ştiu deşi...

LE: Au făcut'o. Mai târziu, când lumea se mai împrăştiase din faţa televizoarelor. Îi cheamă Iurie Oleacov şi Leonid Babischi. Basarabeni.