21.6.07

Strada Apusului (episodul patru)

Aseară m-am învârtit mai bine de o jumătate de oră, de la 11,30 la 12 şi ceva, căutând un loc de lăsat maşina. La un moment dat, melodia a venit de la sine: "Nu e nimic în lumea asta la fel/ Ca viaţa care-o am în cartier/ Străzile mi-arată tot ce trebuie să ştiu/ Am 2000 de motive ca să fiu cum vreau să fiu". Şi străzile mi-au arătat mie pe dracu!

Să trecem la seara asta. Veneam dinspre Iuliu Maniu şi, când să fac dreapta ca să intru pe (fosta) stradă a Apusului, văd că nu se mai poate. Deloc. Un buldozer scotea bucăţi uriaşe de beton chiar la intersecţie. Un muncitor îmi face semn că nu se poate. Îl întreb dacă prin spatele blocurilor se intră. Se apropie legănându-se de mine şi-mi zice: "Nu ştiu, că se sapă până hăăăt, departe". Îl întreb dacă mai durează mult, la care omul, zâmbind jumătate a batjocură, jumătate a compătimire, spune: "Ohooo! Mai durează".

Mai târziu am ieşit să cumpăr câte ceva şi, fumând o ţigară, am privit excavatorul cum adâncea groapa. E o lucrare mai mare decât o simplă asfaltare, îmi zic. O să dureze. Şi, sincer, am simţit un junghi în inimă. Poate e de la atâtea ţigări. Probabil că vor să modernizeze ceva la canalizare şi după aia vor asfalta. După care, desigur, vor sparge iar, ca să modernizeze şi conducta de gaze.
E un zgomot infernal, pentru că se lucrează şi la ora asta, dar, oricum, oamenii nu pot să doarmă din cauza căldurii, aşa că aici nu fac nici o obiecţie. Şi e atâta praf în atmosferă, că mâine oamenii vor ieşi cu măturicile în mâini, să dea cu ele pe parbrize.

Mai târziu, însă, gândindu-mă la dimensiunile gropii, mi-am dat seama ce vor, de fapt, să facă. Sunt entuziasmat de idee şi le mulţumesc edililor. Vor să mai facă o gură de metrou, celebra staţie "Apusului", situată chiar la jumătatea distanţei dintre Gorjului şi Păcii, staţia pe care mi-am dorit-o de fiecare dată când mă întorceam acasă rupt de oboseală. Aşa da!

Întrebarea e: pe ce parte va fi peronul? Pe dreapta sau pe stânga?

În imagine, locul în care va fi construită noua staţie de metrou.


Update ora 7:44
Acum am văzut că au făcut o nouă gură de metrou la vreo 10 metri de cea la care lucrau aseară. Probabil vor să lungească magistrala spre Chiajna. Magistral!

Update ora 7:45
Plouă. Lucrările sunt întrerupte. E bine, că mă speriasem.

Calcati iarba!


De ceva vreme ne macina pe mai multi (inca) o intrebare: cum Dumnezeu de pot sa stea inglejii pe gazon, in Hyde Park, iar turcaletii isi scot haremul si micii Hasimi in Aachenerweihe, la Koln, pentru un kebab facut pe loc da' nuyma' in Tara Romaneasca primarii planteaza panouri pe care zmangalesc un "NU calcati iarba"?
N'avem un raspuns da' incercam sa ne provocam sinapse colective (ca guru Grig spiralele cosmice). Aimee nu are nici ea un raspuns dar trage cu ochiul la ce se intampla in perfida Londra, cand nu e ceata. Si zice asa:

De ce ei nu sar de fund in sus si romanul sare? Nu stiu! Ce stiu este insa, ca oricat de mari ar fi parcurile despre care vorbesc, sunt aranjate in asa fel incat sa fie usor de intretinut. Florile cresc fara a fi furate si vandute a doua zi in piata. Iarba este tunsa si udata regulat, seara, dupa inchiderea parcului. Suprafetele de pamant care au ramas fara iarba din cauza uzurii sunt inchise publicului, protejate si resadite cu iarba, dupa care sunt din nou deschise public. Exista zone special amenejate unde te poti plimba cu bicicleta, rolele, skateurile sau mai stiu io ce alt vehicul cu roti si ne motorizat, si in afara lor nu ai voie. Exista zone special amenajate unde iti poti plimba catelul si restul zonelor sunt interzise accesului cainilor. In zonele verzi unde te poti aseza pe iarba nu exista riscul sa te asezi decat in vreun muc de tigara in cel mai rau caz. Nu poti face foc deci nu ai voie sa pui de un barbeque ad hoc sub nici o forma. Daca totusi incerci, te poti trezi cu o pereche de paznici ai parcului care te vor avertiza sa stingi focul si sa nu mai incerci vreodata sa faci asa ceva in parc, si daca mai faci, primesti amenda :) Treaba asta am vazut-o anul trecut cand o familie care venise la picnic luare unul din instant bbq de unica folosinta care il gasesti la orice supermarket de pe aici in timpul verii, si se apucase omuls a isi friga carnatii :)))

Si continua:

Am cautat de curand locuri publice de BBQ si nu am gasit nici unul. S-au interzis cam peste tot, in afara de gradina-ti proprie daca o ai, sau a prietenilor care este...
Clanurile musulmane - cate 5-7 femei in negru pe cea mai arzatoare zi a verii, acoperite din talpi pana in cap in straiele lor negre, cu fata acoperita de o masca prin care se vad doar ochii, si fruntea e acoperita. Poate sunt eu carcotasa dar cateodata imi inspira sentimentul ala pe care l-am simtit cand am vazut prima oara filmul Pasarile a lui Hitchckok (sau cum se scrie). Barbatii majoritatea barbosi, imbracati si ei sobru stau pe shezloange la umbra si discuta. Femeile stau in preajma copiilor. Copii nazdravani, guralivi, plangaciosi, zgomotosi. E interesant sa-i observi.
Cel mai mult imi place comunitatea evreiasca ortodoxa, baietii cu zulufi. Sunt veseli, zambitori, chiar daca nu prea se intersecteaza cu viata din afara propriei comunitati. Copii se joaca cuminti, nu par sa aiba nici o grija pe lume. Pur si simplu raspandesc un sentiment de liniste si multumire.

Londra Adelei, doamnelor & domnilor.

Vesti din Vanghelistan - Comunicat important pentru tara

Stimati concetateni,

Va anuntam cu regret ca a reinceput campania de vara la intersectia 13 septembrie cu Trafic Greu si ca linia tramvaiului fantoma (pare-mi-se ca 42 ii zicea) care leaga Sebastianul de capatul lui 41 din Ghencea e din nou in lucru.
De cand locuiesc in zona, pe o bucata de jumatate de kilometru de strada se zgarma in mod constant, ba cu pickamer-ul, ba cu excavatorul. Nici n-apuca sa se intareasca bine o patura de asfalt ca pac!, apare inca o echipa care decoperteaza, sapa, mai face vreo trei smecherii si iar toarna smoala... Asta paralizeaza accesul spre centru tuturor celor ce vin pe linia lui 226, dinspre Piata Rahova si pe bd-ul Sebastian.
Nu inteleg si solicit pe aceasta cale o lamurire concentatenilor mei din sectorul lui Vanghelie, poate e vreunul care stie ce se gaseste dom'le sub bucata aia de pamant, de trebuie sapat tot la o luna, tot la o luna.

Astept provincia!

O stire a muscat dintr-o infrastructura

Daca ati inclina sa spuneti (agasat de intreaga agresiune a stirilor de la ora 5 24/7) ca un accident rutier fara victime in sensul clasic nu poate fi o stire, va contrazic.

Trei TIR-uri (nu transportau substante toxice sau cu risc de explozie, poate carau oua sau detergent sau picioare de pui americane sau - pur si simplu - aer) s-au rasturnat, in mijlocul saptamanii, pe Valea Oltului. Rezultatul: Valea Oltului a fost blocata opt ore. Nici un agent de circulatie nu a catadicsit sa se sacrifice, postandu-se la una dintre cele doua intrari pentru a-i pune in tema fraierii (a.k.a. romanii) despre mizeria din defileu. Si, uite asa, unii au petrecut o minunata zi de 20 iunie 2007 la padure, nu?
In schimb, printre fraieri (a.k.a. romani) exista unii mai cu mot care baga contrasens pentru a sari peste coloana de nefericiti (a.k.a. fraieri, a.k.a. romani). Rezultat: cand cele trei TIR-uri au fost (intr-un final) date la o parte, traficul a ramas la fel de infernal, blocat de aroganta celor care vroiau, acum, de pe ambele contrasensuri, loc pe banda 1.

Asta ar fi prima parte a stirii: indolenta pe bani publici a cashchetei romanesti. A doua parte: nesimtirea crasa a unei bune parti a romanilor. Vom reveni.

Se ia, dintr-un cotlon al memoriei, dintr-un raft al culturii generale sau de pe google (via romaniantourism), o harta a patriei. Se cauta pasajele rutiere dinspre Regat spre Ardeal. Si se observa ca:
- Buzau - Brasov se blocheaza de cate ori mai aluneca o bucatica de deal la Sirnea; altfel, e un perpetuu santier.
- DN1 este un calvar prin definitie;
- DN1A pare, cateodata, imaginea de fond pentru breaking news-ul de dupa ce bucurestenilor li s-a transmis avertisment de tsunami; altfel, se circula pe sub megastructurile pe pana la 18 roti care inainteaza la relanti & la absorbtie, bara in bara, cate trei-patru in grup;
- Campulung - Brasov este soseaua special dedicata soferilor-de-duminica-in-fiecare-zi;
- Transfagarasanul este pentru pasionatii de aventura (chiar asa, stie cineva ce argumente au determinat regimul comunist sa construiasca acest traseu?);
- pe Valea Oltului s-au rasturnat trei TIR-uri;
- Defileul Jiului este inchis miercurea (anul trecut il inchideau in fiecare zi de marti);
- Orsova - Caransebes arata, de vreun deceniu, ca dupa bombardamente.

Ma intrebam, ieri, daca tara in care un motociclist cu girofar vrea sa organizeze Jocuri Olimpice de iarna in 2022 va avea, vreodata, autostrazi. Ma intrebam asta in fata unuia dintre cele 12 semafoare ce blocheaza traficul, pe motiv de santier, intre iesirea de pe Transfagarasan pe DN1 (langa Cartisoara) si Sibiu. Nota bene: de muncit se muncea la unul, se dormea la un altul, in rest nu am putut raporta semne de viata! Houston, Baikonur, aveti legatura!

Teribil de middle-aged feeling mi-a lasat tentativa de a reveni din Ardeal spre Regat. Jalnica fata a Europei afiseaza tara presedintelui-jucator care discuta, azi si maine, la Bruxelles, valori globale ale Uniunii, cum ar fi Tratatul Constitutional. Pariu ca Sarkozy sau incumbent-ul taoiseach Arnhem nu stiu ce, anume, NU ii framanta pe demintarii de la Bucuresti cu care se intalnesc zilele acestea la Bruxelles?

Pe langa aceasta debilitate infrastructurala, pe langa gramezile de gunoaie lasate pe marginile caricaturilor de sosele ale patriei, articolul din Hamburger Abendblatt, in care se vorbeste despre nevoia de a sprijini fermierul roman sa iasa din epoca plugului tras de (eventual cai dar mai ales) boi pare un album de promovare turistica a unei destinatii profund patrunse de rusticitatea sa. La fel de nevinovat pare reportajul din Berliner Zeitung despre hotii romani de buzunare (imbracati in haine de marca, venind "la munca" in taxi si rezemandu-si noptile in barurile cu mese de biliard) carora politia din Berlin nu le poate face nimic pentru ca sunt minori. Mizilicuri. Gainarii. Poate fac baietii nemti o sezatoare cu politistii din Mogosoaia care - de data asta privesc cu (doar tarmurita) simpatie organul - stiu bine cum se chinuie degeaba sa-i prinda (pentru ca stiu foarte bine despre cine este vorba), pentru a se trezi ca Procuratura se spala pe maini cu un "n-am ce le face" in vreme ce judecatorii se tem de cazuri de copii talhari ca dracu' de tamaie!

Am scris mai sus ca vom reveni. Si revin. Cu o intrebare. Oare politia rutiera (gata, am atins tarmul simpatiei fata de organ) din Valcea a reactionat in vreun fel la delatiunea despre soferul numarului de inmatriculare B-57-VPD? Cand a aflat ca ar trebui sa opreasca o masina care depasea coloana ce astepta, cuminte & resemnata ,sa depaseasca un obstacol, pe la miezul noptii, in satul valcean Calinesti, dispecerul de la politia rutiera din Valcea a rostit, grav: Le voi transmite, sa vedem ce putem face, ca sunt la un caz!

Aoleu! Un caz! Should we call Angela "Jessica Fletcher" Landsbury?

Obstacolul de la Calinesti merita si el, la final, putina atentie: se blocheaza traficul din cauza unui semafor. Un semafor pentru a dirija circulatia intr-o zona de santier pe unul dintre cele doua fire ale soselei. Culmea: pe acel santier (deci se poate, tovarasi!) se lucra! Se lucra noaptea!
Domnu' ministru Orban, astia submineaza ritualurile de castigare a licitatiilor pentru reabilitarea infrastructurii; va rog sa luati masuri - daca e contagios?
O obiectie am, insa: oamenii care - cica - ar fi trebuit sa vegheze la buna functionare a acestui semafor si la respectarea lui faceau as seen in the picture below:





PS: Tin sa le multumesc pe aceasta cale prietenilor mei Laci si Sony ca nu vor sa ne ia Ardealul. Nu ar avea nici o problema!

Little later edit: Popej e in pas cu moda; cumpar Trotki sau Che Guevara, eventual batausi de profesie/vocatie, rascumpar posibila incarcerare a celui care a snopit un Becal (asta o fi o combinatie genetice rezultata din cuplarea unui berbec cu o iapa - sau invers?); asiguram prezenta echipe stiri Pro TV si corespondent special OTV, eventual si Adelin Petrisor din direct. Andreea, ai legatura.