21.6.07

Calcati iarba!


De ceva vreme ne macina pe mai multi (inca) o intrebare: cum Dumnezeu de pot sa stea inglejii pe gazon, in Hyde Park, iar turcaletii isi scot haremul si micii Hasimi in Aachenerweihe, la Koln, pentru un kebab facut pe loc da' nuyma' in Tara Romaneasca primarii planteaza panouri pe care zmangalesc un "NU calcati iarba"?
N'avem un raspuns da' incercam sa ne provocam sinapse colective (ca guru Grig spiralele cosmice). Aimee nu are nici ea un raspuns dar trage cu ochiul la ce se intampla in perfida Londra, cand nu e ceata. Si zice asa:

De ce ei nu sar de fund in sus si romanul sare? Nu stiu! Ce stiu este insa, ca oricat de mari ar fi parcurile despre care vorbesc, sunt aranjate in asa fel incat sa fie usor de intretinut. Florile cresc fara a fi furate si vandute a doua zi in piata. Iarba este tunsa si udata regulat, seara, dupa inchiderea parcului. Suprafetele de pamant care au ramas fara iarba din cauza uzurii sunt inchise publicului, protejate si resadite cu iarba, dupa care sunt din nou deschise public. Exista zone special amenejate unde te poti plimba cu bicicleta, rolele, skateurile sau mai stiu io ce alt vehicul cu roti si ne motorizat, si in afara lor nu ai voie. Exista zone special amenajate unde iti poti plimba catelul si restul zonelor sunt interzise accesului cainilor. In zonele verzi unde te poti aseza pe iarba nu exista riscul sa te asezi decat in vreun muc de tigara in cel mai rau caz. Nu poti face foc deci nu ai voie sa pui de un barbeque ad hoc sub nici o forma. Daca totusi incerci, te poti trezi cu o pereche de paznici ai parcului care te vor avertiza sa stingi focul si sa nu mai incerci vreodata sa faci asa ceva in parc, si daca mai faci, primesti amenda :) Treaba asta am vazut-o anul trecut cand o familie care venise la picnic luare unul din instant bbq de unica folosinta care il gasesti la orice supermarket de pe aici in timpul verii, si se apucase omuls a isi friga carnatii :)))

Si continua:

Am cautat de curand locuri publice de BBQ si nu am gasit nici unul. S-au interzis cam peste tot, in afara de gradina-ti proprie daca o ai, sau a prietenilor care este...
Clanurile musulmane - cate 5-7 femei in negru pe cea mai arzatoare zi a verii, acoperite din talpi pana in cap in straiele lor negre, cu fata acoperita de o masca prin care se vad doar ochii, si fruntea e acoperita. Poate sunt eu carcotasa dar cateodata imi inspira sentimentul ala pe care l-am simtit cand am vazut prima oara filmul Pasarile a lui Hitchckok (sau cum se scrie). Barbatii majoritatea barbosi, imbracati si ei sobru stau pe shezloange la umbra si discuta. Femeile stau in preajma copiilor. Copii nazdravani, guralivi, plangaciosi, zgomotosi. E interesant sa-i observi.
Cel mai mult imi place comunitatea evreiasca ortodoxa, baietii cu zulufi. Sunt veseli, zambitori, chiar daca nu prea se intersecteaza cu viata din afara propriei comunitati. Copii se joaca cuminti, nu par sa aiba nici o grija pe lume. Pur si simplu raspandesc un sentiment de liniste si multumire.

Londra Adelei, doamnelor & domnilor.

Un comentariu:

  1. stateam pe banca in parcul prapadit din oraselul meu prapadit; la un moment dat aud o voce de copil: rusine, mami, lu'nenea...a aruncat hartia pe jos; mirata, ma intorc sa vad cine a vorbit: un baietel care nu avea mai mult de 2 ani si jumatate...bravo lui, bravo parintilor lui; poate ca generatia lui se va bucura de parcuri ca ale Adelei

    RăspundețiȘtergere