7.6.07

De la Calin, file de limba romana, citire...

MAINE DUPA ORA 10 POATE SA VINA LA NOI: IN SPATELE BNR VIS-A-VIS DE FAST FOOD GREGORYS.
DACA POATE SA VINA PE JOS DEOARECE STR. LIPSCANI ESTE INCHISA CIRCULATIEI AUTO,
CU STIMA SI VA ASPTEP ,

Si daca nu poate sa vina pe jos?

European border-lines/lands

(...)
Minutul 76
Am ajuns aproape de centru. O brutarie cu taraba plina. Deodata, zaresc la marginea ei o bucata de lipie. De mult nu mai vazusem lipie. Intind repede mana si o iau. O femeie de dupa taraba, cu sort, un sort alb cu dungi gri, ma priveste. Spun sa-mi taie jumatate din ea. - Cat costa? - Un leu. Raspunsul trezeste in mine o emotie extraordinara. De mult, o dorinta destul de mare, cum fusese aceea de manca liupie, nu ma costase atat de putin. Ma uit la brutareasa surprins, parca nevenindu'mi sa cred. Un leu...
Minutul 77
Merg cu bucata de lipie in mana
Minutul 78
Ajung in piata din centru. Ma asez pe o banca din dreptul farmaciei, cu fata spre biserica si hotel. Simt ca sunt obosit; ma dor picioarele mai ales, din mersul prin bolovani.
Minutul 79
Incep sa mananc din lipie.
Minutul 80
Ma gandesc: Mananc lipie care costa un leu.
Minutul 81
Am terminat lipia
(...)

Geo Bogza - O suta saptezeci si cinci de minute la Mizil
1968, Editura pentru Literatura, Colectia Biblioteca pentru toti

Imi doresc sa il citesc pe Andrzej Stasiuk. Imi doresc sa citesc reportaj adevarat. Imi doresc sa citesc literatura despre acest fascinant univers care este capatul Europei. Si, poate, intr-o buna zi, maruntisurile incepute vor prinde consistenta si se vor lega. Povesti dintr-o lume care se roteste in cerc si pare a trai numai atunci cand se scrie despre ea. Ii multumesc Luciei pentru informatia pe care mi-a recuperat-o. Si imi aduc aminte cat de mult ma fascineaza Geo Bogza.

PS:

Luna iulie este dedicata, pe EinsPlus (unul dintre programele digitale ale televiziunii publice germane), Romaniei. Reportaje: "O vizita La Hermannstadt"; "Lautarii, virtuozii strazilor"; "Banii murdari, marea si Dracula - drumul spre Europa"; "Carpatii - viata in padurile lui Dracula"; "Transilvania culturala". Si tot pentru vorbitorii de germana: KM42 a trecut prin Oravita, a invatat ultimul videoclip al trupei Urma si a ajuns in Delta; editia digitala a revistei Spiegel ii ofera pe mai departe spatiu generos.

Follow up, dude!

"Follow up"-ul OSCE m-a umplut de respect. Mutual!