17.10.07

Vesti din Vanghelistan - Drepturile Pietonilor

In fiecare zi merg pe jos pana la Razoare... Dar asta deja stiti. Ce nu stiti e ca in fiecare zi niste masini ale unei companii se cocoata pe trotuar, isi proptesc fundurile late intre gard si bordura si pas de mai trece pe langa dansele. Ca urmare eu si caruciorul copilei mergem pe carosabil. Pentru ca e prost locul domnule, n-ai pe unde sa o iei, pe partea ailalta nu e trotuar, e ditai rondu', deci nu ramane decat carosabilul.
N-am reusit sa dau de directorul garajului companiei cu pricina insa il mai caut.
Dupa rond, pe langa Sfera tot asa... masini care mai de care mai confortabil aranjate frumos intre bordura si zid. Azi am trecut pe langa un jeep. Parcase omul elegant, lasand destul spatiu sa incapem si eu si caruciorul meu. 5 metri mai incolo tocmai parca un alt nene o masina mai latuta decat jeep-ul (sau o fi fost trotuarul mai ingust...) si-l aud pe domnul cu Jeep-ul: "Lasa si tu loc sa treaca pietonii".
Ala se facu ca ploua, in dulcele stil de Dambovita.
Asa ca ajungand langa el, cobor de pe trotuar cu tot cu copil, carut, calabalacul copilului si-al meu personal si ma proptesc langa portiera persoanei.
- De ce ma obligati sa merg pe carosabil?
- Poftim? zice ala, lasand geamul, sa ma auza mai bine.
- De ce ma fortati, domnule, sa merg pe carosabil?
- Pentru ca n-am unde sa parchez.
- Pai, si eu ce vina am? Trotuarele-s pentru pietoni, nu pentru masini!
Recunosc ca imi crescuse pulsul.
Recunosc ca mi se pitigaiase si vocea.
- Haideti, doamna, ne enervam asa de dimineata, s-a crezut mai destept domnul cu jeep.
- Pai, ma enervez domnule, ca din cauza unora ca amicul dumitale eu sunt obligata sa fac slalom printre masini in fiecare zi, cu copilul in carucior. Vine unu' mai tare din spate, ma face praf.
- Hai sa nu ne mai enervam de dimineata.
- Nu ne mai enervam, dar cand v-oti gasi masina zgariata cu cheia, va rog sa nu va enervati nici dumneavoastra.
Si-am plecat.
Si l-am auzit din urma:
- Are si ea dreptate, pana la urma.
- Pai o avea da eu unde sa las masina... Sa treaca pe trotuarul celalalt.

Asa ca protestez. Imi vreau trotuarele inapoi. Fara piste de biciclisti, domnule primar! Fara masini parcate, domnilor soferi. Am nevoie de spatiu vital cand merg pe strada. Vital de la "va rog sa ma scuzati ca merg pe carosabil si daca se poate sa nu ma calcati sa nu ma injurati sa nu ma claxonati."
Incepand de azi, in semn de protest fata de nesimtirea si lipsa de consideratie fata de pietoni a soferilor care parcheaza masinile de serviciu pe trotuar, am sa boicotez urmatoarele firme:

BORSEC
TOP BRAND DISTRIBUTION

Lista mea e deschisa.

Bătrânul din povestea care...

E o poveste cu un bătrân, o vitrină de cafenea, o cameră cu vedere spre o altă vreme a oraşului, un fel de "hainele noi ale împăratului Ieri"...
Dar povestea fotografiei care nu a fost să fie nu se termină chiar abrupt căci bătrânul nu se împacă, de felul lui, cu asemenea sfârşituri.