10.11.08

Garantat



Cum o fi să te cheme Niculescu Mizil (una dintre puţinele familii cu aromă de intelectual în nomenklatură), să arăţi a crescută în şi pentru elită dar să ai nevoie de eticheta Vanghelie ca să câştigi un mandat în fundu' Ferentarilor?

LE: Parlamentarele văzute din colţu' celui care nu votează pentru că...

Martorul Surpriza - fotografii cenzurate in comunism

Daca va e dor de copilaria sau tineretile gri, la editura Compania a aparut un volum de fotografie semnat de Andrei Pandele.
Preiau prezentarea cartii scrisa de domnul Petru Romosan, pentru a va starni putin curiozitatea:
"Iarna trecută, mii de oameni au petrecut ceasuri în vasta expoziţie de fotografie a lui Andrei Pandele deschisă la etajul 3 al Teatrului Naţional. Neîncrezători, uluiţi, emoţionaţi erau cei mai mulţi - păreau să creadă că, dacă fotografiatul fusese adesea interzis şi mai tot timpul rău văzut pînă în 1989, nimeni nu îndrăznise să fotografieze aproape totul în « România lui Ceauşescu ». În plus, pregnant şi fără rabat de la estetica meseriei. Am găsit în săli şi « artişti », impresionaţi de calitatea fotografiilor mult mărite care tapetau pereţii. Dar am văzut şi « pragmatici » scoţînd din buzunar o lupă şi căutîndu-şi chipul prin mulţimile surprinse în zilele Revoluţiei. Am văzut şi « pedagogici », însoţiţi de copii sau nepoţi cărora le explicau nonsensul debordînd din imagini. Spre cinstea ei, mai toată presa, scrisă şi audiovizuală, a semnalat evenimentul pe larg.
Pentru Editura Compania, care a realizat catalogul expoziţiei Fotografii interzise şi imagini personale, succesul ei a fost o mare bucurie... şi o sursă de suferinţă : catalogul nu a putut fi pus în vînzare. Rezultat dintr-un contract restrictiv cu forul care stipendiase întreaga manifestare, el nu putea fi decît oferit oamenilor din media şi unor norocoşi. Asaltată de cereri, editura a trebuit să răspundă de sute de ori « nu putem, ne pare rău, nu avem de unde, nu există, nu se vinde » etc., nu numai româneşte, ci şi în cîteva limbi de circulaţie.
Nevinovată, dar simţindu-se foarte vinovată de atîtea refuzuri şi scuze, le propune acum amatorilor un album Andrei Pandele, cu fotografii care datează din 1975-1989 - două treimi dintre ele au figurat în catalogul expoziţiei, o treime sînt publicate în volum pentru prima dată. Martorul-surpriză. Fotografii necenzurate din comunism este o ediţie bilingvă - versiunea engleză a fost realizată de Mike Ormsby, autorul volumului Grand Bazar România -, prefaţată de Petru Romoşan. Sperăm să fim astfel iertaţi de toţi cei pe care i-am frustrat fără voia noastră în urmă cu cîteva luni şi să facem să circule, în ţară şi pe glob, o mărturie convingătoare despre supravieţuirea românilor în ultimele două decenii ale regimului comunist."