11.8.08

Smash de portocale

* Pe Zoran Djindjic l'au lichidat; şi dacă am spus asta, am o întrebare: dacă pe Radovan Karadzic l'au protejat, înainte de 2000, Clinton şi Chirac iar după 2003 serviciile secrete conduse de Vojislav Kostunica, de ce n'a fost arestat între 2000 şi 2003?
* Viktor Iuşcenko guvernează când cu dreapta, când cu stânga;
* Saakashvili... well, se plânge că Rusia (care, cică, face, frate, ceva pe un armistiţiu girat de - excuse me, who? - europeni) vrea să'l destituie; Moscova, huh, se ţine de glume strategice.

Cine mai era portocaliu prin zonă şi (ştiu, mă repet!) a stat vineri lângă Putin, în tribună la Beijing?

Far later edit: nu'i musai să fiţi de acord cu mine da' azi, după săptămâni bune, m'am uitat la un post de ştiri - ca să'l ascult pe Hurezeanu vorbind despre Georgia; mi'o plăcut. Şi mi'am adus aminte cum era, când l'am cunoscut, la Koln, acum o veşnicie.

Far, far away

Sâmbătă am dat totul pe emoţia Alinei. Da, Emile, simţeam chestia aia cu lacrimile.
Duminică mi'a fost prea cald.
Azi e un motiv bun să mă rog să simt c'ar fi vineri.

Ce'am făcut vineri? Am jonglat cu telecomanda.
Pe un canal explodau milioane de nuanţe în ceea ce mi s'a sugerat că o feerie fără precedent. Am apăsat tasta următoare şi am aflat că există o turmă de experţi în ah-SET-ee-ə. Mi'am amintit că un responsabil al Departamentului de Stat a fost săptămâna trecută la Tbilisi (ştiţi, Dinamo Tbilisi...). Neah, mi'am zis, sună a conspiraţie, ce'mi trece mie prin cap!
Am mai apăsat pe o tastă şi am văzut nedumeriri înţelepte şi inepţii savante despre un loc greu de identificat pe hartă. Sună oarecum asemănător cu Suhumi, Batumi, Baku - nume depre care am mai auzit pe la ştiri, între un viol şi o tamponare, rimând cu oleo- şi gazoducte. Ceducte?
Am dat înapoi. Beijingul a cerşit - şi a primit - legitimare internaţională oferind, la schimb, ipocrizie.
Am mai apăsat, o dată, pe telecomandă şi am plonjat, via CCTV9, în paranoia TVR din noiembrie 1989. Am stat, masochist ce sunt, minute în şir ascultând propaganda chineză. Apoi m'am dus îndărăt spre Caucaz şi mi'am amintit că, în curând, Igor de la Tiraspol îşi va scoate la defilare tanchetele şi, stropind cu multe smirnoave, urmează să celebreze ceva imperialistic numit "independenţă". Независимая Приднестро́вская Молда́вская Респу́блика.

Două desfăşurări de forţă simultane. Armele Moscovei şi propaganda Beijingului. Europa? În tribune, la deschiderea Jocurilor Olimpice, l'am văzut şi pe Kissinger. Rămânem cum a stabilit el: "Europa? La ce număr de telefon răspunde?"

Dolarul (american) se vindea astăzi, la bănci, mai scump decât stabilise vineri BNRul. Vineri, când, la Beijing, în tribunele stadionului olimpic, Băsescu a stat... lângă cine? Stane, aud? A, da, răspuns corect: lângă Putin. Care Putin? Păi, şeful direct al şefului Ministerului Apărării transformat în Minister de Război. Drace, încurcată treabă. Aştept să mă dumirească şi pe mine cineva.

PS: Mai multe pe acest subiect la Popej.