14.3.07

La plimbare

Dacă reuşiţi, zilele astea, să vă fentaţi şeful şi să plecaţi de la serviciu la o plimbărică în soarele de martie şi dacă sunteţi prin cartierul Cotroceni, lăsaţi bunele maniere la o parte şi uitaţi-vă, fără ruşine, în curţile oamenilor cinstiţi, cu vile interbelice. Plăcuţele de pe pereţii caselor şi ornamentele numerelor de pe porţi merită puţină atenţie. Asta de încălzire; mâine o să stăm de vorbă cu scriitorul Barbu Cioculescu, fiul faimosului critic literar, despre Cotroceni, cartierul unde a trăit întreaga viaţă.




Gheară. Gheară din Obor. Mahăr de zarzavaturi.

Mafia pieţelor bucureştene. O ştim cu toţii, vorbim tot timpul despre ea, o înjurăm când dăm mai mult decât ne-am fi propus pe un kil de vinete şi plecăm acasă, resemnaţi. Asta-i ţara.
Nu-s precupeţii, cei care cumpără de la ţăranul producător din Corneşti-Dâmboviţa şi aduc în piaţă la Gorjului.
Despre ceilalţi, care încearcă să facă regula printre tarabe c-aşa vrea mujchii lor şi au spate, vorbeşte, în newsletter-ul Afacerea (al Camerei de Comerţ şi Industrie), Mircea Gheorghiu, preşedintele Asociaţiei Micilor Comercianţi din Piaţa Obor: "Au fost şi mai sunt indivizi care se erijează în diriguitori peste capul Administraţiei Pieţelor sau cu acordul lor tacit (...) Câţiva au tăbărât pe un căpşunar, răsturnându-i toate lădiţele, doar pentru că a îndrăznit să vândă mai ieftin decât ei. Am chemat pe cineva de la administraţie, am apelat la jandarmi, dar nimeni n-a vrut să intervină". Gheorghiu explică şi cine stă în spatele gealaţilor: "Pe individ îl ştie tot Oborul, are porecla Gheară şi un comportament tipic mafiot (...) Vinovată se face Administraţia Pieţelor, ai cărei funcţionari nu sunt străini de ce se întâmplă dar păstrează o discreţie condamnabilă".
Şi tot din Afacerea: Doisprezece bucureşteni din 100 ar putea avea locuinţă nouă până în 2010, pentru că preţurile apartamentelor (deocamdată supraevaluate) vor scădea cu circa 5-10% (Daiana Voicu, directorul companiei Willbrook Management International, dixit).

Pescăreşte, dacă poţi!


Ar putea fi o ghicitoare, un concurs al cărui mare premiu (şi unicul, de altfel) ar fi o derogare de la regula înscrisă pe indicatorul din figura alăturată!
Dar mi-e limpede că, aici, în fotografia ataşată, nu se poate citi.
Nu se poate citi nici aici, nici la faţa locului (locul fiind în apropiere de oraş, într-o clasică destinaţie a pescarilor bucureşteni). Aşa că mă întreb: cum e posibil să respecţi indicatorul INTERZIS PESCUITUL NOAPTEA când nu poţi citi ce scrie pe el nici ziua în amiaza mare?

Tarzan Bürge din jungla media

Pe Christoph Bürge nu-l cunosc, oraşul e suficient de mare şi aglomerat astfel că nu ne-am întâlnit niciodată. Aflu (din Klein Report) că este CEO la SBS B.G. Romania, a.k.a. boşii de la Prima & Kiss TV + Kiss & Magic FM. Bun băiat, cu antecedente serioase (niscai televiziuni elveţiene, TAMedia - TV2 şi TV3 - din Ungaria şi MTV Central). Bürge va lua prânzul, pe 22 martie, în Elveţia, cu cei din International Advertising Association (IAA), nu aşa, că n-are unde mânca ci pentru că el e "Tarzan trăind în jungla media românească" şi oamenii ăştia vor să ştie dacă e sau nu cazul să-şi bată mintea cu România.

Nebunii de primavara

Seara, aproximativ ora 20:00, staţia de autobuz din faţa Universităţii.

O tanti, destul de bătrână, sau poate doar abrutizată de consumul excesiv de alcool mă întreabă:

- Nu vă supăraţi, aveţi o ţigară?

Deşi de obicei nu refuz pe nimeni, de data asta am făcut-o. Nu s-a supărat, a abordat o altă persoană, cu aceeaşi întrebare.

A primit ceea ce căuta, şi-a aprins ţigara şi după ce a tras câteva fumuri a început să peroreze către persoana care o învrednicise cu „obiectul muncii”:

- Aaaaa, sunteţi din Cipru, mi-am dat seama de la început. E minunat că aţi venit la noi, în România. Stiţi, eu mi-am pierdut familia după Revoluţie, dar îmi plac foarte mult americanii. Mi-am dat seama după tenul dumneavostră că nu sunteţi de pe la noi.

În timpul ăsta a tras din ţigară cu un elan care m-a lăsat interzis. Apoi s-a urcat într-un 601 şi a plecat cântând „La vie en rose”.