1.8.08

Zbogom, tetko!

Unii o admiră. Mulţi o ridiculizează. Ortodocşii nutriţionismului o caută de e-uri. Au încercat să o şi imite dar - of, stomacul meu - nu reuşesc să'i dea acelaşi gust. Mâncărurile copilăriei mele abundă de aroma aceea - de la supe şi tocăniţe, trecând prin carnea prăjită pe jar la un colţ de Cheile Nerei până la feliile banale de pâine cu untură, toate prindeau valoare atunci când primeau blagosloveala unui pumn (când mai mare, când mai mic) de Vegeta. "Teta (mătuşa/tanti) Vegeta", mai puţin cunoscută sub numele ei civil Zlata Bartl, absolventa facultăţii de filosofie din Zagreb, născută în 1920 la Sarajevo şi care, în 1959, inventa combinaţia gastronomică devenită piatra de temelie a bucătăriei balcanice, a murit, miercuri, în Croaţia.
Nu ştiu dacă o să gătesc ceva special în memoria ei dar dacă o voi face va fi cu siguranţă foaaaaarte sărat şi stropit cu o bere rece.

3 comentarii:

  1. in partea mea de tara se plateau (in acele vremuri) bani grei pe o punguta de vegeta sarbeasca

    RăspundețiȘtergere