30.6.08
Stii sa-mi desenezi o printesa?
Persoana asta pe care o caut eu stie sa deseneze urmatoarele:
1. un colt frumos de gradina
2. un pui de arici cu mamica lui
3. o pasare maiastra stand de vorba cu un motan alb
4. o printesa cam ciufulita si cam neingrijita, parasita de prieteni
5. Acelasi colt de gradina toamna/iarna
6. pe domnisoara Firicel insasi
7. niste copii jucandu-se.
Sunt constienta ca si studentii trebuie sa traiasca, de aceea sunt dispusa sa platesc o suma onorabila pentru ambele buzunare (al meu si al lui/ei).
O cunoasteti pe aceasta persoana? Daca da, sa-mi scrie:)
Merci.
Imobiliare
ViceBallack
Îmi pare rău de întreaga echipă a Germaniei - ştiu că nu's mulţi cei care ţin cu ea. Sunt de acord că, per ansamblu, în întregul context al meciului, apreciind obiectiv toţi parametrii celor 90 de minute, spaniolii au meritat să câştige. Îmi pare, însă, cel mai rău pentre Michael Ballack. Pentru care am făcut o pasiune pe când juca la Leverkusen şi pe care l'am iertat că a trecut pe la Munchen. Are zece mari finale jucate (pornind de la anul de groază cu Bayer 04, când Neverkusen a pierdut, la mustaţă, absolut tot ce s'ar fi putut câştiga) şi la toate s'a ales cu argintul şi consolarea.
Poate, de acum, revenim la Bucureştii ăştia. Părerile mele!
27.6.08
Pretext
Faptul că The Police a adunat vreo 30.000 de oameni lângă locul de vărsare a Savei în Dunăre nu intră în calculul alineatului anterior. Sunt doar pretexte!
23.6.08
Sunt in trafic
Sunt in trafic.
Am Tico. Il cheama Costica. E verde praz. Am si lamaie pe luneta. De obicei port centura de siguranta si pe locul din spate e o domnisoara cu palarie roz care se stramba la partenerii de trafic.
Va rog frumos, cascati ochii bine si daca ma vedeti, nu claxonati! Doamnelor, in special alea de aveti masina, nu ca mine, tico, NU mai claxonati ca pe cuvant ca v-am vazut.
Le multumesc pe aceasta cale tuturor domnilor draguti care ma lasa zilnic sa schimb banda la podul Grozavesti ca sa ajung cu copilul acasa inca ne-copt definitiv.
Dincolo de patetisme, vazut din trafic Bucurestiul e cu totul altfel decat ma asteptam. M-am bronzat pe decolteu si pe mana stanga, ca stau la semafoare dimineata.
Domnu' Videanu!
Pardon.
Domnu' Oprescu, musai sa lasati bordurile lu' Videanu la locul lor si sa asfaltati gropile, dom'le. Mi se rupe Tico, pe cuvant! Dupa ce ca a incaput pe mana mea, dupa ce ca abia acu' imi amintesc cum e cu schimbatu vitezelor la curbe, cum fac si eu stanga pe podul Grozavesti, cand sa iau dreapta pe langa Dambovita, zbang in groapa!
Si ca veni vorba de podul Grozavesti. Stie cineva al cui e panoul ala maaaare postat chiar langa semafor, cum cobori dealu' dinspre Virtutii spre Orhideea?
Nu de alta, dar as vrea sa le dau un telefon. Sa le spun ca daca am sa mor acolo in intersectie e din vina culorilor de la panoul lor teve care induc soferii in eroare si ca noaptea, cand vii dinspre eroilor spre militari, sunt secunde bune in care din cauza luminii puternice a acelui panou, ai impresia ca si-a pus unu' halogenele fix in pupilele tale, si mai condu, Ado, daca poti.
Reiau ideea:
Imi cer scuze anticipat pentru toate injuraturile, claxoanele, urarile de bine pentru mama pe care le voi incasa (uneori gratuit, da, ca nu toti ne grabim!) de la colegii de trafic. Si va rog, fie-va mila de aia de se dau cu Tico pe Banda 2.
21.6.08
Rânjind spre ierburi
Am stat cu sufletul la gură, aseară, aşteptându-i pe croaţi să se desprindă, deşi, ca fiecărui român după epoca românească a lui Galatasaray, mi's simpatici şi turcii. Am văzut o echipă a Croaţiei formată din copiii războiului - din care au furat şi aplicat în fotbal. Au învăţat să ucidă pentru fiecare centimetru pătrat de teren, să se sinucidă cu mâinile încleştate pe gâtul (mă rog, glezna) adversarului şi, nu în ultimul rând, să stea ascunşi în dosul baricadelor de pe străduţele înguste ale apărării de unde porneau contraatacuri de parcă ar fi dus un război de gherilă. Aşa au crescut, asta au văzut, acolo, în ţara lor, acum un deceniu şi jumătate, pe când erau copii şi nu înţelegeau decât că părinţii lor au nişte griji. Au memorat mecanic tot ce au văzut, au crescut, au început să gândească, au făcut curat în trecutul trăit recent şi au păstrat doar ce le'ar putea fi de folos. Şi le'a fost - în meciul cu Germania, de exemplu. Şi chiar în cel de aseară. Exact ca nişte guerilleros urbani au jucat. Dar, vorba lui Jebeleanu, n'au învins. Se poate întâmpla oricui. În ochii mei, Croaţia a pierdut într-o manieră pe ce se potriveşte cu o remarcă de'a lui Vlad Petreanu: "(...) punctele sunt numărate doar de chibiţi. Inimile se câştigă cu pasiune." Puştii lui Bilic (fraţii Kovac şi Pletikosa nu se pun) mi'au amintit de cele mai frumoase meciuri (a se citi spectacol, a se înţelege întregul fenomen) văzute de'a lungul timpurilor: Dinamo Zagreb şi Hajduk Split, pe de o parte, vs Crvena Zvezda sau Partizan Beograd, de partea cealaltă. Şi, mai ales, Cibona Zagreb - Partizan Belgrad, în perioada în care baschetul european era moşia lui Drazen şi Aleksandar Petrovic, Kresimir Cosic, Ivo Nacic, Mirko Nakic, Cutura, Becic, Knego, Usic, sub bagheta lui Mirko Novosel (şi pe lângă care uriaşii Tkacenko sau Brazauskas erau nişte pitici dezorientaţi).
Da, croaţii (mei) au pierdut (a pierdut şi Cibona, cândva, titlul, contra lui Zadar, pentru că, în ultima secundă de prelungiri, Branko Vukicevic a atins, înainte de a da drumul mingii, linia de trei puncte; scorul era 109-112). Dar începutul căderii lor, care a durat câteva zeci de secunde, ţine de plăcerea de a reveni în faţa unui meci de fotbal - pe care nici măcar şleahta lui Piţurcă nu o poate ucide.
Şi: da, turcii merită tot respectul. Spre deosebire de meciul anterior (răsturnat, şi acela), de data asta m'au făcut să cred că e o echipă de eunuci. Şi, totuşi, vorba sms-ului răspuns primit de la prietenul Chummy, urmau să se dovedească ienicieri şi spahii şi să aibă suficiente oo cât să le depună în poarta croaţilor. Nici nu vreau să mă gândesc ce va fi miercuri pe Hohenzollernring, la Koln, oraşul cu cea mai frumoasă galerie din Germania (chiar dacă nu e la fel de mare ca cele de la Schalke sau Dortmund) dar şi oraşul care are un cartier numit Klein Istanbul.
În Franţa, naţionala este a banlieu-urilor.
În Anglia, naţionala este a working class-ului.
În Olanda, naţionala este chiar Volk-ul.
În Croaţia, naţionala înseamnă independenţa.
În Turcia, naţionala înseamnă drapelul.
Cât despre România - v'a zis'o Mosche ve Mordechai! Citiţi jos, la sfârşitul postării. Jos de tot. Deşi ar trebui să stea sus. Sus de tot. La intrarea în ţară, pe acoperişul punctelor de trecere a frontierei.
19.6.08
Good cop, bad cop, stupid law
Bravo ei!
Dar pentru că trebuie să existe şi o strachină cu fasole, europarlamentara din Estonia nu s'a putut feri de ele şi a ieşit la rampă cu un document prin care solicită spre dezbaterea Legislativului introducerea unui cadru legale de funcţionare a blogosferei.
Europarlamentarii au emis, de'a lungul vremii, tot soiul de propuneri fanteziste. Multe dintre ele au fost împuşcate, la vot, în Hemiciclu. Dar, de data aceasta, părerile deputaţilor sunt destul de favorabile, cu atât mai mult cu cât propunerea vine din partgea unui coleg cu background jurnalistic.
Raportul, adoptat pe 3 iunie de Comisia pentru Cultură a Parlamentului, nu va deveni, în cazul în care va fi votat în plen, o normă comunitară obligatorie. Dar va putea declanşa o dezbatere încinsă pe tema libertăţii de exprimare. De câştigat s'ar putea să câştige megafoanele mai puternice!
Programul rabla merge de pomană
Acuma, după atâta amar de vreme, treaba asta aproape că nu mă mai interesa. Şi nici nu m'a mai pasionat decât în măsura în care un alt fapt mi'a adus aminte de respectiva măgărie.
Aşadar, "programul rabla".
Urmare solicitării dvs. adresată Administraţiei Fondului pentru Mediu, unde a fost înregistrată sub nr. 11552/16.06.2008, vă comunicăm următoarele:
Conform prevederilor O.U.G. nr. 55 din 21 aprilie 2008 privind reluarea pentru anul 2008 a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, poate beneficia de o primă în cuantum de 3.000 lei, orice cetăţean care, pe lângâ întrunirea mai multor condiţii, predă spre casare autoturismul uzat şi achiziţionează un autoturism nou de la un producător validat.
Modelul ,,pick-up” pe care intenţionaţi să îl achiziţionaţi, face parte din categoria ,,autoutilitare”, nu din categoria ,,autoturisme”.
Reglementarea RNTR 2 din 11 februarie 2003 privind omologarea de tip şi eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere, precum şi omologarea de tip a produselor utilizate la acestea, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 211 din 11 februarie 2003, cu modificările ulterioare, defineşte autoturismul - din punct de vedere al categoriei de folosinţă - ca fiind: ,,autovehicul din categoria M1, cu cel puţin 4 roţi şi o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, conceput şi construit pentru transportul de pasageri şi care are, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune.’’ Autoutilitara (autovehicul transport marfă) este: ,,autovehicul din categoria N1, N2 sau N3, cu cel puţin 4 roţi şi o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, conceput şi construit pentru transportul de mărfuri şi care poate tracta o remorcă.”
Potrivit prevederilor RNTR 2, autovehiculul model ,,pick-up” pe care intenţionaţi să îl achiziţionaţi, face parte din categoria N1: ,,vehicule concepute şi construite pentru transportul de mărfuri cu o masă maximă care nu depăşeşte 3,5 t”, iar din punct de vedere al tipului de caroserie, se încadrează la codul ,,BA” – camion: ,,autovehicul care prin concepţie şi construcţie este destinat exclusiv sau în principal transportului de mărfuri”.
Cu stimă,
Sănătos, ce să mai zic?
Dom'le preşedinte dr. Mihai Toti, permiteţi, deci, lui Tataie să conducă mai departe pe drumurile publice bătrânul Wartburg în etate de 30 de ani, mulţi înainte, euro 0 (zero!), încărcat cu baloţi de paie sau saci de porumb ori de făină, fumegând pe toate încheieturile şi spre înăuntru şi spre afară şi anunţându'şi sonor sosirea de la aproape un kilometru? Să trăiţi, vă mulţumesc! Nu vă faceţi dumneavoastră griji, un binevoitor la vreun service ITP care să mănâncă şi gura lui o pâine în plus găsesc oricând!
Mititică publicitate
Există un bilet (30 de euro) şi rezervare la hotel (camere double, 46 euro camera / noapte), deplasarea se face cu două maşini (contribuţie echitabilă a pasagerilor la motorina consumată).
18.6.08
Unsprezece
FOTBAL.
Căci despre asta am vrut să scriu aseară.
Prin minutul 75 şi umpic, pe când se anunţa iminenta intrare în teren a pelticului decar al Stelei, mi'am adus aminte de o imagine. Nu de vreo ilustrare a neputinţei, nici a clacării fizice sau, vorba selecţionerului, ăăăă, psihice.
Nu! Mi'am adus aminte de acelaşi Dică intrând mai dur în semifinala de pomină cu Boro - mai dur, adică de galben. Mai avea unul la catastif aşa că ar fi lipsit în meciul următor. Jucător profesionist, echipier al unei formaţii care ţintea fix cupa în cupa UEFA, crescut la aceeaşi şcoală piteşteană de fotbal cu briliantul de 12 milioane datorie la Chelsea, Dică a capotat lamentabil în momentul în care arbitrul a dus mâna la buzunar şi i'a arătat cartonaşul. A privit în toate direcţiile şi întregul meci rămas (cred că tot cam minutul 75 şi umpic era) a mai fost doar umbra unui individ care stă pe propria tuşă, plângând că tortul pe care îl face mami în bucătărie nu e de mâncare astăzi. Pentru Dică, echipa murise, în acel moment, iar el, Dică, personal, el a uitat motivul pentru care a venit în Anglia. Ce a urmat? Boro a jucat finala...
L'am regăsit, aseară, pe Dică - atât în el însuşi cât şi în alţi şapte-opt oameni din teren. Nu, nu neapărat în Chivu (care a luat galbenul şi urma să misses next match). Acesta este fotbalul românesc.
Diferenţa dintre el şi ce se joacă în Europa stă în ceea ce s'a vorbit în zilele din urmă: o echipă mare ţine pe bancă rezerve mai bune decât titularii (şi nu merg departe cu exemplele, Craiova lui Tică Oţet avea aşa ceva) în vreme ce România olteanului Piţurcă nu are 11 oameni cu care să înceapă meciul. Alte argumente? Meciuri în picioare la acest nivel? Coeziune în asemenea competiţii? Căderi fizice ăăă psihice? Hai, mă, nea Piţi, matale nu eşti om...
Filmul ăla rusesc de aseară mi'a ţinut, cu o secvenţă, loc de o sută de Cornel Dinu, Vlad Enăchescu, Cristi Geambaşu şi toată tagma lor de înţelepţi care este ei. Sună un telefon (în filmul rusesc, v'aţi prins că despre asta scriu acum) şi unuia dintre miliţieni i se dă ordinul să ia echipa de intervenţie şi să plece în misiune. La etajul 4, apartamentul şaizeci şi ceva al unui mnogoetajnîie dama (bloc pa ruski, pentru cine a deschis mai târziu şcoala). Şi închide tavarişci miliţianier telefon, se opreşte cadrul şi mi'i arată pe ăştia de erau echipa de intervenţie porniţi în misiune. Uniformele alea vechi mai mult dăşcheiate, cu caşcheta d'anţărţ aferentă pe cap sau cu ea în mână, cu cravăţi cu nodul strâmb şi mult mai jos decât poziţia regulamentară, cu cămăşa pe jumătate ieşită din nădragi, muşcând dintr'un senviş - dintr'alea luate de acasă, puse de mama soacră, la pachet... Era secvenţa în al cărei final urma să se rostească replica "am să scriu în raport că a opus rezistenţă la arestare". Cum ar veni, şi'a dorit mai puţin victoria, nu?
Nu erau 11 în echipa de intervenţie. Dar parcă la Piţi în teren erau 11...
Hai România, bă!
PS: Dank je wel, Nederlands.
17.6.08
Work in progress
Începutul sună astfel:
Pare un film, tot ce v-am povestit până acum. Un documentar antropologic difuzat de unul din canalele tv de popularizare a culturii generale. Pare o poveste despre o lume nu doar străină ci şi apusă. Şi nu este! Lucurile acestea se întâmplă, încă, într-un întârziat ev mediu, într-un univers cenuşiu-roşietic, plin de nisipuri. Lumea arabă păşeşte timid spre un alt mod de viaţă. Atât de timid încât conştiinţelor le este greu să discearnă între cutume ce pot fi demolate şi cutume intangibile.
(...)
De sub burkha bătută, uneori, de vânt răsar, sporadic, fragmente ale feţelor pârlite de soare şi de firele de nisip fierbinte, obosite de vreme şi vremurile de cvasi-sclavie, brăzdate de timpul petrecut în singurătate, cu vântul singur tovarăş; poartă amprenta unor tradiţii ce se suprapun peste perceptele religioase, câteodată le completează dar nu de puţine ori chiar le înlocuiesc. Transmise fiind de generaţii întregi, peste secole, într-un mediu în care informaţia a circulat atâta amar de epoci în cerc restrâns, puţină lume a mai răzbit în a înţelege care sunt cu adevărat cuvintele Profetului şi care au fost, mai apoi, micii profeţi falşi. Prin mulţimea din piaţă trec, ca nişte stafii, parcă transpuse într-o altă lume, ele – femeile vândute, cândva, unui generos trecător care, o dată la câţiva ani, a sesizat că cea mai recentă dintre soţii a îmbătrânit, şi ea. Şi nu vorbim neapărat despre sensul unanim acceptat al bătrâneţii. La 35 de ani, soţia se poate trezi că i se pune la dispoziţie un alt dormitor, pentru că, într-o seară, soţul a deschis uşa casei şi a păşit împreună cu o tânără, cumpărată în schimbul a douăsprezece capre, 17 oi, o sută şi ceva de kilograme de ulei de măsline, patru covoare, pe care a prezintat-o celor cinci copii ai săi şi mamei acestora drept noua soţie. În mediul urban, la Damasc, cel puţin unul din zece bărbaţi sunt poligami. În afara metropolelor, procentul creşte considerabil, pe măsură ce pustiul se apropie de viaţa oamenilor. Cu cât standardul de viaţă este mai scăzut, cu atât creşte dorinţa de a părăsi cuibul propriei sărăcii; cu atât, implicit, scad pretenţiile; şansa de a întreţine mai multe soţii este mai mare – iar pentru acestea, totul se rezumă la un salt din sclavia pauperităţii în cea a cutumelor şi dizgraţiei. Varianta divorţului iese din calcul. O femeie divorţată este privită, în acel univers pseudo-tradiţionalist, ca o simplă bucată de carne, ca o povară financiară în casa părinţilor unde, inevitabil, se retrage. Iar copiii ei ar ajunge pe străzi (...)
Mai multe poze & fotografii - aici.
Dacă fotbalul e o artă...
16.6.08
Gli blatisti. Biscuiţi, mascalzone!
Capisci?
Ci vidiamo domani!
Părerea a III-a. Simplu: Oficial ne merge...
PS: oare să fie Voineştii Ieşilor adevărata soluţie pentru România? Vorba Sadoveanului: nasc şi Moldova oameni; drept e că mai şi mor...
15.6.08
14.6.08
Re: 18 ani de când...
Simţeau că poate să li se întâmple ceva, ceva bun, credeau, ştiau că e ceva bun... da' nu ştiau ce. Dădeau din mâini şi priveau spre lumea de pe trotuar. Ochii le sticleau prin zgura împietrită pe fruntea vălurită de riduri şipe obrajii uscaţi. Buzele păreau vineţii. Erau, de fapt, ciudat prăfuite. Simţeau că's un fel de câini de luptă care nici să roadă lesa nu aveau voie, aşa cum fotbaliştilor nu li se dă dezlegare la sex, înaintea meciului. Mustea adrenalina în ei dar li s'a spus să aştepte cuminţi. Şezi mumos, dulău' tatii! Aşteptau comanda stăpânului. Simţeau că de o viaţă nu au făcut altceva decât să înfigă dinţi în beregată. Simţeau că toată viaţa nu au făcut altceva decât să pregătească drumul pe care azi, acum, la ceas de seară, au pornit.
Şi parcă lătrau din ochii ăia!
Şi or să le mai deie mâine, pită şi de băut, la Bucureşti. La Bucureşti!
Era un delir şi nimic mai mult...
Ce li s'a întâmplat, mai apoi, din gara Petroşani până în Piaţa Universităţii rămâne un mister. Oamenii ăia, care nu puteau să bată altceva decât muierile, când rămâneau iarăşi gravide sau când supa nu era suficient de caldă sau când se nimereau pur şi simplu prin preajmă, oamenii ăia, minerii, ortacii plecaţi de la Petroşani, au suferit o metamorfoză. Cine a coborât, de fapt, din trenuri, când trenurile au ajuns la Bucureşti? Cine ştie... Cine ştie nu spune şi se înfurie de câte ori e întrebat dacă are vreo idee despre florile plantate în faţa Teatrului Naţional.
18 ani de când...
A propos de meciuri... n'am prins meciul la teveu aşa că am ascultat România - Italia la două posturi de radio; ăia de la România Actualităţi părea să transmită finala de 100 metri de la Seul 88 (Carl Lewis, Dopping Ben Johnson, Calvin Smith); cei de la Sport Total păreau să comenteze după un meci pierdut cu 0-4 în faţa echipei secunde a unei divizionarei B din Ungaria.
Şi am aflat şi de ce e fotbalul jocul ăla în care două echipe joacă mingea şi câştigă întotdeauna Germania:
Vorba cântecului: Es ist Geil ein Arschloch zu sein! Sursa e Bild. Libertatea nu va fi, însă, niciodată un bulevardier german ci, forever and ever, un tabloid dâmboviţean! ;)
13.6.08
Înaintea unui time-out de 90 de minute
Pe lângă ei, trăiesc, în preajma noastră, personaje care privesc superior la amatorii de manele sau telenovele deşi, în taină, când sunt, deci, singuri, plâng lângă winamp sau televizor. Şi personaje care vor să pară altfel decât noi, proştii, şi îţi atuncă un rânjet dispreţuitor când aud că tre'să rezolvi repede nişte treburi pentru că la şaspte joacă România cu Italia - deşi dacă li se va cere să facă vreo treaba, vor răspunde cu "la pauză".
Or fi cum sunt, dar sunt ai noştri. Că joacă pentru tricolor, faimă sau upgrade la merţanul din curte, treaba lor. Aşa că HAI ROMÂNIA!
Ajutor1111111
:(((
Auziţi, Marijano, Ovidiule, Sorinache... ia ziceţi, măi, tată, cum au reuşit ăia să vă facă pe voi să nu zâmbiţi în poză?
12.6.08
Despre ceva Vergangenheit
Păi cum aşa, mamă? Ce e SMSul ăsta? Cum să fie Vergangenheit Oraviţa? Eu cu ce mai rămân? Amintirile mele toate, Acasă al meu se vântură, aşa, dintr'o suflare de vânt? De fapt, eu, chiar eu, în acelaşi timp, o să mă trezesc Vergangenheit. Eu, cu cele patru decenii de gânduri strânse, emoţii trăite, sentimente risipite, zâmbete smulse şi lacrimi înghiţite mă voi preface în Vergangenheit!
Am pornit să aştern câte una-alta despre cele trăite în săptămânile din urmă. Impresii, vorba aia... Mă feresc să personalizez , nu cred că ar interesa pe cineva ce'a fost cu Cristian în acest răstimpă. Oamenii vor să ştie ce a văzut Cristian. Adică eu, mda... Mesajul mamei a fost, însă, ca vârful de ac înfipt, în copilărie, în punga de puroi formată în gingie. Sau... cum nu mă prea pricep să merg în papuci, mă tot împiedic când îi încalţ. Şi, împiedicându'mă, acuma, am dat la iveală tot gunoiul strâns sub covor.
Acasă... Ce dracu' mi'e, de fapt, Acasă? Un set de fluturi ce'mi vântură prin stomac, nimic mai mult. Un pachet de momente trăite, cândva, şi care par să se fi dus dar, de fapt, îşi continuă viaţa într'un punct din pieptul meu, ca un urs căruia, din când în când, nişte zgomote îi perturbă hibernarea.
Unde's Acasă? Greu de povestit. Acumulări materiale, averi, posesiuni, proprietăţi, maşini, lefuri, prime, rate, ţoale de firmă, poşete ţinute din încheietura mâinii... Vorbim despre ele mai mult decât li se cuvine. Ca despre nişte mici zei din viaţa noastră.
Nu cred că mi'am dorit vreodată un spaţiu locativ dincolo de limitele lui being safe. Mă bucur că am reuşit să îi las una fiului meu, poate el va interpreta altfel sensul lucrurilor. Mie mi'ar fi fost suficient ceva de genul garsonierei cu geamuri mari de la parterul blocului cu un etaj de navetişti de la Bonn. Iar când vine vorba despre maşini, mi'e suficientă una care să mă ajute să trec mai uşor peste lenea de a merge pe picioare. Altfel...
Când mă apucă dorul de casă mă refugiez în urechile mele. Acolo am ferestruica aia de la podul casei copilăriei, prin care mă puteam face dispărut. Şi dispar. Acasă e în memoria acestui laptop vechi şi pe memoria mp3player-ului şi, ceva mai mult, în afurisitul ăla de hard extern care, nu'ş' ce zmăului are, nu mai vrea să răspundă, nu mai se lasă văzut, nu mai comunică, frate, cu computeru'. S'o fi pitit şi el într'o ureche, să'şi asculte acele muzici ale sale, care'i amintesc de propria'i fericire, aşa cum şi'a definit'o singur. Asta mi'e Acasă. Fericirile mărunte care izbucnesc atunci când retrăiesc clipele copilăriilor mele, cu mama, cu tata, cu unele dintre vacanţele fiului meu, cu bunica mea, cu prieteni pe care uneori i'am bucurat, de multe ori i'am însoţit şi câteodată i'am dezamăgit, cu vecini sau tovarăşi de tâmpenii care au fost şi nu mai sunt, cu animale, cu frunze, cu ochi poate uitaţi, cu voci pe care nebunul din mine continuă să le audă periodic, cu singurătăţi, cu mingi de fotbal, arcuri, praştii, pantofi ferfeniţă sau pantaloni de trening rupţi în genunchi, cu pupături furate şi mâini timid rătăcite pe genunchi de fată, cu ghitări şi trepte reci, cu munţi sau ştranduri, cu cazemate şi mucuri de ţigară culese de pe jos şi poştite într'o ascunzătoare în ochii tuturor, cu abţibilduri de fotbalişti sau piloţi de formula 1 şi biciclete Pegas, cu... Pentru fiecare sau chiar pentru toate de'a valma există acele cântări fantastice ale unor muzicieni dintr'o ţară-minune care s'a numit cândva Iugoslavia sau poate nu a fost decât delirul minţilor noastre mai libere decât permiteau vremurile cel care a născocit'o. Acolo, în acea muzică pe care am reuşit să o fur din locul ei şi am purtat'o peste tot în mine dar şi după mine, acolo s'au adunat toate cele care, piese de puzzle, îmi sunt Acasă.
Acasă nu'mi este nici acoperişul sub care am ajuns să mă feresc de ploaie, nici perna pe care las capul, nici oraşul ăsta despre care nu înţeleg de ce m'am prins să scriu aici, pe blog, nici acest blog nu e Acasă, nici alte bloguri care or mai fi existat înainte - cum multe cele din care au mai existat înainte, există sau vor exista ratează spectaculos şansa de a'mi deveni Acasă.
Acasă al meu nu are decât un acoperiş. Nu e din ţigle, nu e din tablă, nu e din stuf şi nu e din lemn. E din sunete. Şapte sunete. Se aude, când respir, cum spun Oraviţa. Nu's multe vorbe pe care să nu admkit că le arunc aiurea în vânt. Dar Oraviţa nu! Un vânt, fie el chiar furtună, nu poate să facă din Oraviţa Vergangenheit!
Să faci bine, mami, să nu mai spui aşa ceva! Nici măcar în glumă!
Şi m'am uitat pe Weather Undeground. Nu ştiu ce înseamnă asta dar îmi spune că mâine va bate cu 10 km/h; iar sâmbătă un pic mai tare: 18.
PS: Acest entry este plin de lipsuri, probabil, dar l'am scris ca şi cum aş spune Oraviţa!
11.6.08
While I was out...
Unul dintre cei mai mari fotografi contemporani a ales să surprindă panorame aeriene din cel mai înalt posibil loc. Vestea bună e că dacă Dumnezeu există, Yuri Bonder îl va fotografia cu siguranţă!
10.6.08
Este, nu? Este!
9.6.08
802. Grame.
Ce s'or mai fi râs franţujii când l'au văzut... Lasă, să se simte bine ei, La Noire Nation, descendenta din flori a lui La Grande Nation!
Rent-a-car? Cateva lucruri de stiut.
Un cetatean roman a incercat sa inchirieze o masina. Inchipuindu-si ca in Romania lucrurile se intampla ca peste tot in lume a facut ce se face peste tot in lume.
Pasul 1:www.google.com search rent a car
Pasul 2: a sunat la primele cinci companii afisate.
Unii au raspuns, altii nu. Unii au raspuns amabil, altii sunt probabil deja miliardari si li se rupe de clienti.
Capcane:
Preturile afisate pe site-urile companiilor nu sunt intotdeauna cele reale. Intre timp au mai crescut dar n-au avut vreme sa faca update pe pagina de net.
Garantiile sunt de doua tipuri: 1. 20-30 de euro nereturnabili inexplicabili.
- Bine, dar pentru ce?
- Domnule, atunci da-mi 10.000 de euro pe masina si daca nu te intorci cu ea n-ai decat sa te speli cu ea pe cap.
2.200 de euro returnabili cu conditia ca masina sa n-aiba nici o zgarietura.
- Dar masinile astea nu sunt asigurate?
- Sunt, dar daca masina sufera vreun accident fie el si minor, nu produce cat sta la atelier. Deci, 200 de euro.
Contractul O singura chestie i-a sarit romanului nostru in ochi: daca in ziua in care masina trebuie sa fie returnata, clientul intarzie cu cinci minute peste ora stabilita, surpriza e ca se taxeaza intreaga zi.
Ai zice ca primesti o masina boboc, curata, aspirata, la timp.
A stat omul jumatate de ora. I-au adus (de la Baneasa) o masina innobilata cu noroi cam peste tot. Soferul care o livra fumase bine-merci (nervos, deh) la volan.
- Dar nu trebuia sa fie curata masina?
- Ba da, dar n-am avut timp.
- Bine, merci, nu mai am nevoie.
- Ba, sa te... si sa-ti... de client.
Desigur nu-s toti in halul asta. Doar cativa.
Fotbal 1. Apă 0
Nu vă pasă, nu?
Las' c'a ieşit iar Onţanu.
Aţi observat diferenţele de temperatura dintre zile şi nopţi, anul acesta? Se cheamă (chiar dacă nimeni nu'i spune încă pe nume) semne de deşertificare!
Hai, România!
Poze, nu vorbe!
Am să las culorile şi umbrele să împrăştie arome după cum ştiu ele mai bine. Pentru început, puţin Damasc, în pas alergăreţ - pe Trenul Personal.
5.6.08
Elena, te iubesc! Adi, si pe tine!
Pai, cat credeati c-o sa mai profitati de bunatate de locuri pe moca? Partidul are nevoie de bani de campanie. Sa-i dam, ca nu putem sa parcam in pomi. Ca i-au taiat.
2.6.08
MY FITS 08
Dacă este ceva ce nu mi-a plăcut la festival a fost faptul că multe spectacole “de văzut neapărat” s-au suprapus, alegerile au fost grele. Ce să văd mai întâi, după trei ani de abstinenţă? Un spectacol regizat de Purcărete? Kabuki? Focurile de artificii? Baletul israelian?
Am ales Lulu, o poveste despre o nimfă adolescentină, mereu dispusă să se vândă dacă nu pentru bani, măcar de dragul pericolului, gata să-şi înşele soţul bogat cu următorul soţ poate la fel de bogat sau uneori cu şoferul soţului. O explozie de erotism a cărei miză rămâne în final uşor neclară. Dacă ar fi fost film, aş fi schimbat canalul. Dar la teatru am rămas până la sfârşit, curioasă să aflu de ce fac nimfele ce fac: pentru bani? De amorul amorului? Pentru că nu se pot abţine ori pentru că nu au încotro? Ce mi-a plăcut: eram aproape de scenă. Regizorul mi-a pus la treabă toate simţurile. Am avut parte şi de stropi de apă pe obraz şi de bucăţi de placaj zburând prin aer şi de mirosul de paie ude ce mi-a invadat nările în actul doi. Ceva ce nu capeţi la televizor sau la cinema. Ce nu mi-a plăcut? Miza pe sex. Pe tactil, pe erecţie, pe erotism exacerbat, pe patologic. Prea mult sex, prea mult zgomot şi nici un răspuns la întrebarea principală: de ce fac nimfele ce fac?
Am văzut apoi Baletului Israelian interpretând Romeo şi Julieta, în pavilionul 2007, un spaţiu deloc prietenos pentru un spectacol de balet clasic, care a avut de suferit nu doar din cauza atmosferei reci ci şi din pricina muzicii redate de un CD player nu tocmai potrivit pentru un eveniment de asemenea talie. Ne-a fost frig şi am plecat. În Piaţa Mare, Zdob şi Zdub s-au bucurat de o audienţa vizibil mai numeroasă şi mai dispusă să participe la spectacol. Ne-am mutat apoi în Piaţa Mică, la focul de artificii. Am avut senzaţia că am alunecat pe nesimţite într-un caleidoscop uriaş ce se rotea ca un perpetuum mobile, am rămas pironiţi locului deşi scânteile colorate cădeau uneori periculos de aproape pe acoperişuri, pe caldarâm, pe coloanele clădirilor. A fost de neuitat…
Chiar din prima seară a festivalului a avut loc şi primul spectacol de teatru tradiţional japonez. Kabuki a fost poate cel mai aşteptat dintre toate, un spectacol jucat cu casa închisă, de 75 de actori într-o hală de fabrică, în faţa unei audienţe pregătite să guste din cultura japoneză. Unul dintre actorii principali mi-a spus două seri mai târziu că publicul românesc a fost luminos. A vibrat, s-a bucurat şi a aplaudat îndelung la finalul a două ore surprinzătoare de altfel de teatru.
A doua zi, Piaţa mică a fost cucerită de Urbanthropus. Pe tăcute, două fiinţe misterioase îmbrăcate în costume argintii, au apărut de niciunde, curioase, ciudate, deloc agresive, apropiindu-se însă dincolo de limita suportabilă de cei aflati în piaţă, atingându-i, mimându-le gesturile, îmbrăţişând fără avertizare prealabilă trecătorii. Cocoţaţi pe stâlpii de iluminat, atârnaţi periculos de grilajul Podului minciunilor sau deplasându-se în patru labe şi intrând în maşinile ce aveau geamuri deschise, cei doi actori metamorfozaţi în creaturile Urbanthropus ne-au contrariat şi ne-au amuzat deopotrivă, ne-au atras atenţia că nu tot ce este aparent străin, ciudat, din altă lume, e violent sau agresiv.
Seara am avut din nou de ales între Kabuki şi White Noise, un spectacol de dans susţinut de trupa israeliană Vertigo. Am ales kabuki. Dar am ajuns târziu. N-am avut căşti. Când în sfârşit am primit o cască pentru câteva minute, am trăit şocul textului japonez. Simplu. Pe alocuri vulgar. O poveste universală cu iubiri clandestine şi puţină crimă. Două replici pe care le-am prins din zbor: “Hai să ne facem fraţi de sânge” “Chiar dacă sângele nostru se amestecă nu înseamnă că am să ştiu ce e în mintea ta”. Apoi am plecat. De frustrare, de oboseală. De dimineaţă toată lumea spunea “extraordinar” “spectaculos” “nemaivăzut”. Înţeleg că am ratat dar asta e uneori alegem prost.
A treia zi a fost fără îndoială ziua Alinei Nelega şi a Cristinei Casian, “Amalia respiră adânc”, un spectacol care răscoleşte sufletele celor de peste 30 de ani, o aducere aminte necesară, chiar dacă pe alocuri dureroasă. O trezire din anestezia generală pe care nici nu o mai percepem.
Seara a fost dominată de spanioli, după concertul Jai Ma ce ne-a transportat înapoi în era flower power, al unei trupe de canadieni ce-au cântat în tălpile goale muzică de dansat sub clar de lună, cu flori în plete şi miresme dulci în nas. Luminile şi figurinele uriaşe i-au încântat pe spectatorii dispuşi să se joace cu focul. “El Foc del Mar” a fost un spectacol-fereastră deschisă spre obiceiurile festivalurilor din Valencia, pliate pe motive inspirate de picturile artistului Joan Miró. Legende valenciene... muzică folk cântată cu instrumente tradiţionale de suflat şi tobe... focul şi fumul, lumina şi întunericul au cucerit Piaţa Mare.
A venit apoi rândul dansului flamenco. Al-andalus, un spectacol susţinut de 7 dansatoare ce ne-au lipit de scaune şi-au şters pereţii de muşama din jur. Pe o scenă goală, decorată doar de jocuri de lumini, cele 7 frumoase andaluze mi-au oferit 60 de minute de Bucurie. Zâmbetele şi expresiile feţelor ne-au transmis mai mult decât o mie de cuvinte. A fost atât de frumos încât nu mă mai înduram să plec. A fost o demonstraţie de seducţie şi o lecţie de erotism care n-a mizat pe goliciune ci pe graţie, pe ritm, pe capacitatea de a exprima printr-un gest emoţii de necuprins în cuvinte. Prea frumos.
Mi-am încheiat călătoria teatrală într-un mod fabulos: cu marea finală a spectacolului de kabuki şi un interviu în exclusivitate cu unul dintre protagonişti, o discuţie la miez de noapte după o baie de aplauze ce păreau să nu se mai termine.
Am plecat de la Sibiu invidiindu-i pe toţi cei ce au rămas, să se bucure de lumina specială a zilei, de aerul atât de respirabil în comparaţie cu cel al Bucureştiului, de emoţiile şi energiile spectacolelor de teatru. M-am despărţit de oraş şi de festivalul său într-o dimineaţă ploioasă. Am lăsat în urmă atâtea spectacole nevăzute, atâtea posibile interviuri dar m-am întors cu bucuria de a fi trăit trei zile magice despre care voi putea povesti atât de mult timp de-acum înainte. Şi cu frustrarea că trăiesc într-un oraş isteric din care nu prea am cale de scăpare.