8.3.10

De ce urăsc sărbătorile, oricare ar fi ele.

Calendar



Zona cuprinsă între Piaţa Romană şi Universitate o duce dintr-o sărbătoare într-alta. După cum urmează:

5 – 15 februarie (plus două sau trei zile)

Sfântu’ Valentin – muţunache, inimioare, cadouri pentru rupt gura amicei, prietenei, nevestei. După dotare. Lipseşte primarele de sectoru’ 1 sau ăla generalu’ să oficieze cununii de complezenţă, dând mirilor de ocazie una bucată hârtie (roz) cu amoraşi.

20 – 24 Februarie

Wikipedia scrie că “Dragobetele este o sărbătoare românească celebrată pe 24 februarie sau, în unele locuri, pe sau la 28 februarie, l, 3 şi 25 martie” .
Aferim că nu se ştie prea exact când, ce şi cum!
Dragobetele, deci. Valentin pe româneşte. La fel: muţunache, inimioare şi alte kitschoşenii chinezeşti. Curat tradiţional.

26 Februarie – 3 Martie (tot aşa: plus două – trei zile)

Mărţişoru’.
Adică: pandantive de argint chinezeşti, monede de argint (tot chinezeşti), nişte chestii sinistre care vor să aducă a broaşte ţestoase (se ştie, nu-i aşa?, că broasca ţestoasă este un simbol al primăverii – laolată cu motocliştii enduro), muţunache (ăsta a rămas din stocul lui Valentin şi’a lui Dragobete), quartz, andezit, jad ochi de tigru, pietre celeste (să alunge energiile negative),
diverse bijuterii şi umbrele.

3 – 8 martie

Le sărbătorim pe Femei! În înghesuială, evident. Tot aşa – că stocurile sunt mari şi trebuie lichidate. Nu mai enumăr.. În plus apar ghioceii, toporaşii şi alte flori pe care o mică dar vânjoasa comunitate le cluege, să câştigă şi gura lor un ban cinstit.

Pauză pâna la Paşte.

Dar dacă vrei o umbrelă, o mănuşă sau şosete („trei la 10 lei, băieţi”) şi nu ai de unde, vino în Romană!

Paştele

Ăsta nu are dată fixă. Aşa că e bine să vă feriţi de zonă cu două – trei săptămâni înainte şi după. În locul lui muţunache apar: iepuri, găini de plastic; iezi vii – şi din plastic; diverse coşuri votive cu Isuşi cu ochii oblici; etc; etc.

Pauză, iarăşi.

Dar întreprinzătrorul privat nu stă. Nu! Nu stă, nu doarne. Puteţi găsi ochelari de soare Guci sau Viersace pe timp de vară. Şi umbrele. Astea-s perene.

Vin (vorba Danei Bartzer, în reclamă) sărbătorile! De iarnă.

Încep din 1 decembrie şi se vor tremina undeva la începutul lui februarie. Cadouri cu nemiluita.
Cadouri! Cadouri!

Şi ar mai fi floraresele. Care dau cu tămâie pe bulevard, de zici ca eşti perpetuu la patriarhie. Şi vânzătorii mobili care îţi vând parfumuri Verzace sau Shanel. Dihor de bătătură. Bio.

De unde şi titlul.


Auggie
The Clown

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu