5.8.08

Apocalipsa litoralului romanesc

Sunt aici de 5 zile. De cand am venit, nu stiu daca sa plang, sa ma infurii, sa sun la OPC, sa ma duc sa-i bag cu ratul in cojile de seminte pe nesimtiti sau sa imi iau jucariile si sa plec.
Nu pot sa plec. Pana pe 15, daca nu izbucneste vreun razboi trebuie sa stau aici.
As vrea sa va spun ca e suportabil, dar nu e.
Mamaia a fost o statiune frumoasa. In copilaria mea, era plina de nemti si de suedezi, uneori si de rusi si de polonezi. Avea plaje cu nisip fin, nu cu scoici pisate ca la Neptun. Avea piscine cu apa curata si niste hoteluri de trei stele pe langa care 5 stelele de la nivelul de azi nu au nimic in plus. Pe vremea aceea, in anii 80, la Mamaia plajele se curatau zilnic. La 7 seara intra tractorasul si facea curat. Algele n-apucau sa putrezeasca in apa. Erau cateodata niste insecte mici si ciupitoare, dar asta era cea mai mare neplacere.
Acum...
Pe plaja nu-s scoici, da-s coji de seminte si mucuri de tigara cat vezi cu ochii. Asa de multe si asa de intarmurite in nisip, ca nici 10 tractorase de-ar mai trece nu ar putea cerne nisipul. In curand nu va mai fi nisip.
Toti marlanii din Romania (va rog sa ma credeti, 95%) sunt la plaja. Ei si copiii lor care fac pipi pe plaja, chiar acolo, langa cearceaf, ca doar nu miroase pipi-ul de copil, stie asta orice soacra, ei si masinile lor parcate pe trei randuri, de nu mai ai pe unde trece, ignorand total semnele de atentionare cum ca s-ar bloca rotile (pfuahahaha ce gluma buna, pe un' sa intre sa le ridice?), ei si manelele lor ascultate la mobil, ei si semintele si bananele si berile lor si cojile lor de banane plutind prin valuri pe langa paharele lor de plastic si cocenii lor de porumbelu fierbintelu.
Sa vii la Mamaia in vacanta e dovada de maxim masochism, asta daca nu-ti plac manelele la disco, jegul pe plaja, jegul in apa, mustele in restaurante, neamprostia si fudulia nesimtita. Toti cei ce vin aici par sa vina pentru un numar fix de lucruri: sa sparga seminte, sa murdareasca plaja, sa se frece unii de altii pe nisip si-n discoteci, sa dea din burice si sa se pipaie cu labe unsuroase pe tzatze ostentative, pana la 4 dimineata, cu muzica foarte, foarte tare, cu berea foarte, foarte rece, cu ritmurile pulsandu-le in piepturi si-n boase.
Mamaia, frumoasa asta care pe vremuri zambea sagalnic spre suedezi a fost din '90 incoace victima perpetua a unor poste incredibile. Si-acum, dupa week-end, arata exact ca o tarfa obosita, ce se leagana la bara din inertie, cu rujul intins pe fata si ochiurile de la ciorap duse pana sus spre gaura din chilot.
Ma doare sufletul.

4 comentarii:

  1. Îți înțeleg durerea. Totuși nu poți spune că n-ai fost avertizată de mass-media, bloguri, internet vis-a-vis de gradului de căcat din Mamaia. La propriu și la figurat.

    Am fost și eu în 2 weekend-uri și e infect.

    Mai plec la mare luna asta dar spre Jupiter. Lume puțină, ieftin, familiști mai mult.

    Sper că stai în interes de serviciu la mare, altfel e infect rău.

    RăspundețiȘtergere