5.8.08

Ocolul unei opotunităţi în cam 80 de sunete

Prima ştire de pe Hotnews (conform agendei setate la ora 11:23) preia o informaţie RIA Novosti care spune că Raul Castro reia istoria de pe la sfârşitul anilor 50 şi asta se traduce prin faptul că ruşii ar putea deschide baze militare în Cuba. Asta, după ce, la început de săptămână, tonul a fost dat de însuşi Vladimir Vladimirovici Putin.
Despre Cuba a scris, deunăzi, tot în Hotnews, Dan Tăpălagă. Un excelent reportaj în patru episoade: aici, aici, aici şi aici. Dan a fost acolo - spre deosebire de mine care am scris, cândva, în Luxury, prezentând Cuba ca pe o destinaţie ce merită vizitată acum, înainte de căderea dinastiei Castro, de pe urma povestirilor prietenului Ştefan. Ceea ce mă face să mă simt puţin cam impostor. Deşi am circumstanţe... Ar urma, acum, să povestesc despre cum se lucrează, în presa de la Bucureşti, cu partenerii care comandă advertoriale. Să dau numele individului care deţine un fel de agenţie prin care ajunge, cu un grupuscul de turişti, în cele mai neaşteptate locuri din lume. Pe de o parte l'am invidiat că e în stare de aşa ceva, pe de altă parte, lucrând direct cu el, am fost surprins cum de un imbecil poate să facă aşa ceva.
Răsfoind cândva revista Luxury, colegul Peter Iancu a fost dezamăgit să afle că nu am ajuns nici la Tokyo, nici la Shanghai, nici în Tibet, nici în Cuba. Chiar dacă s'ar presupune că scriind pentru oameni cu bani ai şi tu, la rândul tău, beneficii materiale, lucrurile nu stau aşa. Producătorii de high-end-uri sunt mai zgârciţi decât vânzătoarea de burek a magazinului de lângă semafoul din centrul orăşelului sârbesc Biserica Albă. Probabil că e adevărat când se spune că marile averi se fac din micile economii.
Acuma...
Pornisem de la Cuba.
Lunile trecute s'au adunat, la Bucureşti, pe bani americani (via SECI), jurnalişti din Europa ex-comunistă. Tema dezbaterilor a fost investigarea, în presă, a contrabandei cu produse contrafăcute. De fapt, dincolo de prezentarea unui excelent material documentar realizat de CRJI, scopul real al comasării unor jurnalişti cu "dosare curate" a fost identificarea câtorva capabili şi dornici să bălăurească prin Cuba în căutarea unor disidenţi. "Căutarea" însemnând, de fapt, că, la plecare, aleşilor li se dă o listă cu adrese.
Anyway, dacă, vreodată, la o bere, ajungeţi să discutaţi cu două fete,, una din Cehia şi alta din Slovacia, despre Cuba, încercaţi să evitaţi opiniile personale. Şi, dacă nu vă permiteţi, financiar, dar vreţi cu adevărat să ajungeţi acolo, să nu spuneţi niciodată "Nu sunt convins că oamenii din Cuba chiar îşi doresc, cu adevărat, democraţie. Cubanezii, vor, pur şi simplu, să trăiască bine!"

3 comentarii:

  1. si cind dai, dai adinc :D

    RăspundețiȘtergere
  2. :))) am ras bine de ultima parte a comentariului...esti departe de adevar, din fericire :))

    RăspundețiȘtergere
  3. posibil... n'am fost acolo, am fost, însă, în alte destinaţii cotate (politic) prin preajma situaţiei cubaneze şi am auzit păreri sinonime cu asta

    anyway, discuţia cu fetele acelea se purta într'o cramă, la ore mici, stropite aferent :D

    RăspundețiȘtergere