30.3.08

Şi casele se împuşcă, nu'i aşa?

Povestea casei de pe strada lui Miri.


În satul meu, chiar în centru, lângă poliţie, era o casă din cărămidă roşie veche - cine a stat, pe vremuri, pe foarte vremuri, acolo, a avut ceva stare; era frumoasă, altfel decât cojmeliile din satele Câmpiei Române; de câţiva ani o ştiu şi, de când o ştiu, nu se simţea deloc bine.

Într’o margine a ei, o magherniţă lungită pe lângă unul dintre pereţi, adăpostea un atelier de vulcanizare. Într’o zi, pe la începutul lui martie, i’au dat în cap până nu i’a mai rămas nimic din acoperiş; am sperat ce a sperat şi Miri pentru casa de pe strada ei; dar într’o altă zi s’au apucat să o pună în genunchi şi au chinuit’o până toate cărămizile alea vechi şi roşii au ajuns nişte grămezi de material de construcţii.

Nu am fotografiat’o şi mi’a părut rău.

Într’o dimineaţă m’am oprit să dau o gură de aer roţii dreapta faţă la vulcanizarea relocată, temporar, alături, într’un fel de vechi grajd or some - abandonat. Am întrebat de bătrâna din vecini şi mi s’a spus că au dărâmat’o pentru a face o spălătorie auto.

*

Şi tot în satul meu, pe marginea lacului, pe drumul ce duce din sat spre reşedinţa de comună, se întindea o plantaţie de duzi. Au lăsat’o să se usuce după care au băgat drujba. În inima plantaţiei se ridica o casă, un fel de vilă boierească, cu arhitectură specifică deja amintitei Câmpii Române; mult mai răsărită decât restul caselor ţărăneşti - era, cum spuneam, o casă boierească; o vedeam de pe balconul de la etaj, pe malul celălalt al lacului, în amurg. Era frumoasă. Am întrebat prin sat, nimeni nu ştia nimic despre proprietari; am întrebat la primărie iar Marinică, acest Hrebe local, mi’a spus că o să le transmită proprietarilor că mă interesează. N’a mai dat nici un semn iar când n’am mai avut răbdare şi l’am sunat m’a anunţat că proprietarii sunt în Franţa şi urmează să vină.

Era, deja, prea târziu. Mai întâi au cedat grinzile şi s’a prăbuşit acoperişul. Apoi a început să dispară, încetul cu încetul. Acum… Acum n’a mai rămas decât un maldăr de gunoaie care creşte încontinuu.



N’am fotografiat’o decât de departe. Şi’mi pare rău…

6 comentarii:

  1. Am vrut demult sa scriu despre casa de pe strada Temisana. Maine o pozez.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ada vorbeste despre casa *mea*... :(

    RăspundețiȘtergere
  3. Miri, nu cred ca e aceeasi casa. Nu te supara, asta de care zic eu e chiar vis-a-vis de intrarea in Radio. Pana acum cateva saptamani avea si un banner pe ea, scria "De vanzare" dar era atat de jerpelit bannerul, atat de murdar... Trec zilnic pe langa ea si de fiecare data ma uitam cu jind. Ce mi-ar fi placut! Sa stau chiar vis-a-vis de radio, la 2 minute de gradinita, la cinci minute de Cismigiu... Macar in jumatate din casa aia daca nu in toata. De curand am vazut un lacat nou pe usa cu geam spart. Si asta mi-a spus ca a cumparat-o cineva. Sper ca omul bogat care a cumparat-o n-o s-o darame. E o casa frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Casa aia are o poveste. N-o stiu pe toata. Stiu doar ca acum trei ani aproape, chiriasii au fost in cele din urma evacuati. Au vandut tot ce se afla inauntru - inclusiv caramizi din pereti si sobele. Inauntru e o mizerie crunta si nu e locuibila. Mie mi-a fost foarte greu sa scap de oamenii respectivi, la un moment dat mi-era chiar frica de ei. Si eu ma infricosez greu... Casa a stat doi ani la vanzare. Si eu sunt curioasa ce se va intampla cu ea... pt ca o stiu foarte bine. Zilele astea au ras toti copaceii care erau in curte. Din cauza zgomotului urias Valjean nu a mai avut voie pe acoperis (e usor nevricos). SPER sa nu fie demolata!! Pe mine m-a mirat faptul ca au inceput sa lucreze in curte simultan cu demolarea celeilalte... m-am gandit ca poate a cumparat-o acelasi om. Si asta n-ar fi prea bine. Cred.

    RăspundețiȘtergere
  5. Casa mea e fix langa :) Dar ma rog, eu nu am casa mea. A fost odata "casa noastra"... Acum sunt doar niste metri patrati. Gata, tac..

    RăspundețiȘtergere