19.6.07

A bon arrêteur, adieu!


Daniel Schneidermann inseamna si istoria alternativei tv la Bucuresti. Cu emisiunea sa, difuzata de TV5, realizatorul francez a adus altceva - si, asta, inca foarte devreme, in epoca embrionara a audiovizualului democratizat dambovitean. Drept e ca nu-s multi care au inteles ceva din formatul Arrêt sur images si din prestatia lui Schneidermann. Dar asta e alta discutie si, poate, niscai teoreticieni ai media vor trage concluzii de pe urma celor doua conferinte - Omul din spatele ratingului si Salonul moderatorilor - organizate, zilele acestea, la Palatul Parlamentului.
Cert este ca Arrêt sur images nu mai apare in grila de programe France 5. Pe blogul sau, Schneidermann insinueaza (cum il acuza Emmanuel Berretta, editorul lui Le Point, care a difuzat stirea inainte ca France Televisions sa o anunte oficial) ca decizia nu tine de cifrele de audienta: "Tout au long de la campagne, Nicolas Sarkozy a été mis en difficulté une fois et une seule, sur un plateau de télévision". Este vorba, desigur, de una dintre emisiunile sale, in care, impreuna cu un magistrat, a incercat sa demonstreze, cu statistici referitoare la infractionalitatea juvenila, ineficienta ministrului de Interne ajuns intre timp presedintele Republicii.
Paranteza: in alte parti, pusul in dificultate a presedintilor (in devenire sai suspendati) nu este apanajul realizatorilor tv; se pun singuri - si asta le ridica, pana la urma, cota de popularitate; greseste, e de-al nostru, el e omul nostru. Paranteza inchisa. Asta n-are nici o legatura cu cele spuse in acest paragraf-paranteza.
Sase din cele 26 de emisiuni proprii ale France 5 nu vor mai fi produse din sezonul viitor pentru ca, explica unul dintre sefii televiziunii, "incercam sa ne conservam capacitatea inovatoare". Ei, PR-ii de la Bucuresti nu au ajuns inca la asemenea subtilitati. Paranteza rautacioasa, nu?

PS: Technorati va ajuta sa aflati ce vraji a mai facut liberatatea presei in Franta, de cand cu Sarko in prim plan! Iar (in alta ordine de idei) BBC publica o harta interactiva a atentatelor de la Bagdad.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu