28.3.07

CC al PD


Ştiţi, ţeapa aceea, statuile ciudate, mă rog, arta pe care o înţelegem sau nu dar o comentăm. Şi o fotografiem. Din toate unghiurile.
Am încercat, ceva mai devreme, azi, o panoramă care să cuprindă ţeapa lui Ghilduş din faţa Palatului Regal şi, în plan secundar, în spatele Muzeului de Artă, ţeapa lui Videanu, de deasupra Catedralei Sfântul Iosif. Şi, cum pozam eu, ajuns în dreptul şantierului de pe locul fostului teatru Excelsior, aud o voce:
Dacă doriţi să ne fotografiaţi, să ne spuneţi!
Întorc privirea spre sursa de zgomot şi văd o gaşcă de poliţişti îmbrăcaţi în salopete negre, unii cu căşti de motociclişti, alţii fără, strâns uniţi în jurul unora dintre BMWurile despre care scrisesem zilele trecute (bună dimineaţa, domnu' Văcăroiu, cum e cu mira?).
Fac un gest gen OK! şi îmi văd de treabă. Din grup se desprinde un tip cu cagulă şi se apropie de mine. Ajuns la câţiva paşi, îşi coboară cagula de pe gură şi îmi explică - pe un ton civilizat - că dată fiind instituţia care s-a instalat în clădirea ce a adăpostit, peste ani, CC al PCR şi Senatul, anume Ministerul Administraţiei şi Internelor (doar al Internelor, în accepţiunea poliţistului din conversaţie pe care o redau), fotografiatul în zonă nu este o îndeletnicire dezirabilă.
Încerc să îi explic omului că mă aflu într-o piaţă publică, poate cea mai importantă piaţă publică din România, având în mijlocul ei un monument de un design ciudat.
Puteţi merge mai aproape, să îl fotografiaţi, dacă doriţi!
Am fost şi mai aproape, îi spun, am nevoie de un cadru mai larg!
Da, îmi răspunde, dar, ştiţi, de aici fotografiaţi maşinile parcate şi se văd numerele...
Îl privesc circumspect, mă rog, îl privesc nedumerit sau... cum vreţi să spuneţi - îi arunc o privire suficient de expresivă pentru ca tânărul să încerce o scuză:
Ştiu... Mereu se trezesc câte unii să emită asemenea decizii. Mai bine cedaţi dumneavoastră. Altfel suntem obligaţi să vă ştergem imaginile din aparat, să vă ducem la secţie, pierdere de vreme, şi să vă punem să scrieţi o declaraţie...
Sunt analfabet, conchid şi plec, zâmbindu-i a la revedere.

Domnu' Blaga, mi'a zis Băsescu să vă întreb dacă aţi pregătit elicopterul?

PS: Dacă vă interesează, domnu' ministru, să ştiţi că numărul B 02 POL, care, de bună seamă, ar trebui să vă aparţină, e al unui primar din Dâmboviţa. Când a plecat din miliţie, via securitate, a luat cu el plăcuţele de înmatriculare.

2 comentarii:

  1. Vaaaai, ce impolitete!! Pai domnu Basescu nu pleaca cu elicopterul mai inainte de a iesi sa tina un discurs de la balcoanele doamnei Udrea.

    RăspundețiȘtergere
  2. şi dacă eşti turist străin cum comunică toaraşii miliţieni cu tine? ar fi interesant de probat o experienţă de genul ăsta, just for fun...

    RăspundețiȘtergere