22.4.09

Cutia europeană din Gara de Nord

Nu mai ştiu unde am citit - cred că la Emil - despre cutiuţa amplasată în Gara de Nord, de unde pot să transmit mesaje Comisiei Europene.
Probabil că, la o adică, le pot trimite lui Vadim şi Gigi nişte slănină şi un plic cu bani, "pe locomotivă".

Ajung vineri dimineaţă în Gara de Nord şi, ce să vezi? Sub panoul de întârzieri la departures şi arrivals stătea, într'un albastru închis, ea, cutiuţa despre care aflasem cu o zi înainte. Doi badiguarji în cel mai românesc sens al cuvântului completau acest tablou european: o cutie ceva mai mare decât toaletele ecologice având încastrate pe doi pereţi câte un monitor din care, la fiecare 90 de minute, un franţuz, europalrmanetar, pesemne, juca rolul principal într'un scurt metraj de prost gust realizat, parcă, la cineclubul montan de la Casa Pionerilor din Oraviţa anilor 80. Aştepta să îi şoptească o voce blondă, din afara cadrului, că acum funcţionează şi se poate înregistra bine, după care se pornea să îmi povestească, în trei fraze, într'o franceză mai proastă decât a lui Jean Iliesco, despre ce se întâmplă anul acesta, între 4 şi 7 iunie.
Personal nu m'am ales cu nimic din vorbele omului. Sonor prost, mesaj şi mai şi, logică lipsă. Restul era fix ceea ce trebuie să înţeleagă românul care aşteaptă trenul întârziat 50 de minute: că Europa e o imensă harababură fără noimă de pe urma căreia nu face decât să piardă cam trei metri pătraţi lângă scrumieră.

4 comentarii:

 1. Scurt metraj de prost gust la cineclubul montan de la Casa Pionerilor din Oravita?
  Cannot believe it!

  RăspundețiȘtergere
 2. mda

  si eu tocmai am terminat facultatea de Relatii Internationale si Studii Europene unde am invatat vreo 2 ani despre...ce crezi tu ?...institutiile europene, politica europeana si cultura europeana, din perspectiva istorica mostly, adica ce s-a intamplat pana acum, ce s-a facut si nu ceva impus un text aiurea..

  acum deh io stiu ca poate cutia asta din Gara de Nord e total imbecila, dar oare ea dicteaza finalul apoteotic ca "Europa" este o imensa harababura ? :)))

  eu am studiat 2 ani asta si as putea trage o alta concluzie...

  ma rog una peste alta, franceza stricata, teoria conspiratiei si o cutie imbecila albastra pusa sa caste gura lumea care trece pe langa ea nu justifica

  1. libertatea (vezi acordul Shengen)
  2. moneda europeana aproape la fel de puternica ca lira englezeasca si mult mai tare ca dolarul american, canadian si australian
  3. banii moca pe care ti-i da Uniunea daca ai cap sa te interesezi, sa citesti 1 sapt o documentatie si sa-ti faci un business
  4. viata buna care in africa, asia si america de sud nu prea e asa


  una peste alta romanul trage concluzii pripite asa cum m-am obisnuit cu el :))

  numai bine

  RăspundețiȘtergere
 3. prietene,
  aproape că mă simţeam vinovat

  atâta doar că teoria aia de care pomeneşti - e a constipaţiei, nu a conspiraţiei!

  RăspundețiȘtergere
 4. PS: semnat "românu' cu concluzii pripite"

  RăspundețiȘtergere