20.11.08

Ce victorie a spiritului, frate!

De fapt, e minunat să mergi la Gaudeamus. Cărţile, ah, siiiiiiiiigur, căăăăăăăăărţile, acolo, în târg, parcă's mai zemoase, iar discountul, ehei, te face să te simţi că ai cumpăra gratis. Dacă'i la discount cumpărăm orice. Nu contează că, poate, n'o să citim. Prea curând sau niciodată.
Bună dimineaţa din târg. Poetul a ieşit din turnul de fildeş.
Gata, sună Paul Dăianu, poetul cu trompeta. Deşteptarea.
"E bine, sănătos, mulţumesc". Probabil l-a întrebat cineva de cocoşul cel cu care a defilat la ediţiile trecute. O fi ciorbă, şniţel, oale şi ulcele...
Doi emokids, ea şi el. El: "... şi mi'a reproşat că sunt prea romantic..."
De după colţ, o voce ruginită: "... dacă aş avea bani!". Vocea prinde formă, la fel de ruginită. Şi, aplecându'se către mine, citeşte două cuvinte în germană. Un abur intens odorizat încă de la prima oră a dimineaţii, un dampf, de fapt, mă turmentează. "Eminescu... ăăă, când l-a întrebat ce vrea să se facă a spus că pictor. Ăăăă... poet".
Şi se duce, cu dampf cu tot.
După colţ, la standul ASE, un domn vorbeşte despre un program. Nu ştiu ce program. Vorbeşte încet. Nu'l aud. Oricum nu'l ascultă nimeni. Sunt doar cei care se ocupă de stand în preajma lui.
Ce mare succes au broşurile, dom'le. E gratis, nu? Pot să iau, nu? Pot lua două? Mulţumesc.
Domnul profesor de la ASE a terminat de mormăit. Nu l'a aplaudat nimeni. Din zare, undeva prin labirint, se aude Dăianu. Paul Dăianu. De fapt, se aude trompeta lui. "Nimeni nu mă aude", se lamentează vocea poetului. Şi sună din nou.
Phuaaaaaaaaaaai... În Romexpo nu se vând ţigări. Aşa că au apărut băieţii deştepţi. Un pachet = 150 de mii. Cică au şi găsit cumpărători!
"Broşurile sunt gratis? Daaaaa? Mulţumesc!"

Şi standul MIRA:


Manualul poliţistului de paşapoarte. O victorie a spiritului.

Un comentariu: