Un individ cu tenul negru (negru, nu măsliniu), ras în cap, cu guşă dublă, bărbiţă subţire şi haină de blană deasupra unei helănci de culoarea tenului peste care tronează, încolăcit de vreo trei ori pe după gât, un lanţ strălucitor; acest dj hip-hop de club harlemian în exerciţiul funcţiunii, îmi dă trezirea pe limba rusă dintr’o reclamă în monitoarele televizorului rămas pornit peste noapte. Un negru vorbind ruseşte este desprins din bancul acela din alte vremuri, cu spioni ruşi şi amerciani în care kaghebistul de gubernie, beat ca de obicei, conchide, printre sughiţuri: „OK, bei cot la cot cu noi vodka; dansezi cazacioc alături de noi fără prihană; şi, totuşi, parcă eşti cam negru pentru a fi rus...”
Marţi, se spune, sunt trei ceasuri rele. Hai să nu dramatizăm.
Ceasurile acestei marţi vor fi douăsprezece la număr; fac, luate la un loc, cam cât un set de semne ale unei căderi în timp. HG Wells ar putea fi gelos.
Am coborât din pat şi am pus de o cafea. Am ieşit pe terasă, am scos nasul pe geam cu ţigara aprinsă şi am aruncat un ochi meteorologic. Atenţia mi’a atras’o lumina de la răsărit. Soarele încă nu se ridicase dar din dosul dealurilor ce despărt Chişinăul de malul Nistrului, cerul era roşu. Cam ca roşul partidului a cărui prezenţă, în interiorul graniţelor fostului imperiu sovietic, o simţi ca pe amintirea unei crime săvârşite pe care ai reuşit să o muşamalizezi.
Drumul, apoi. Trei benzi şerpuind pe coclauri, câte una de direcţie de mers şi a treia comună, pentru depăşiri. Din fericire traficul e destul de redus pentru a reduce şi şansa unor tentative de depăşire simultană...
Asfaltul vălureşte. Pe margine, bornele te anunţă că mai sunt 36 de kilometri până
Să nu scoţi aparatul de fotografiat, îmi ordonă Vitalie. Erau să o împuşte ruşii din zona neutră pe o americancă. Zona neutră este porţiunea ce desparte pichetul poliţiei rutiere moldoveneşti de aşa zisa vamă transnistreană. Americanca a vrut să fotografieze „căştile albastre”. Căştile albastre purtau sub ele nişte indivizi care nu au vurt să se lase fotografiaţi. Una dintre „căşti” a dus puşca la ochi. A şi tras. Un poliţist moldovean a intervenit, deviind direcţia cartuşului rusesc. Glonţul i’a trecut prin palmă poliţistului.
A fost singurul schimb de focuri notabil petrecut în lunca Nistrului, de la sfârşitul războiului propriu-zis, în 1993. Ar mai fi şi incidentul cu garniturile de tren de
Dar nu e cazul să povestim mai multe, acum, despre Smirnov. Va veni şi vremea lui...
Mă uit la cele trei căşti albastre aflate în post, în această dimineaţă. Sunt nişte puştani. Ruşi din Rusia?, întreb. Vitalie se îndoieşte. Ba mai mult. E convins că sunt, de fapt, transnistreni sadea. Ruşi din Transnistria. Am trecut slalomând printre cele trei piese ale barajului de sârmă ghimpată. Rusnacii n’au nici o treabă. Mănâncă şi ei o pâine. În faţă, la 150-200 de metri, ne aşteaptă surprizele. În spatele lor, zona crepusculară.
nice
RăspundețiȘtergere