18.7.08

Povesti din trafic: azi, despre cavalerism la volan

Acum ca am intrat in rutina schimbatului vitezelor fara a mai concentra absolut toti neuronii spre actiunea asta imi permit sa observ si partenerii de drum. In afara domnilor care sunt extrem de amabili si ma lasa sa schimb benzile, imi zambesc si-i trimit bezele celei mici (bine, asta cand nu imi dau lectii despre retrovizoare si prioritati in intersectie), in afara de doamnele care conduc masini cam de 10 ori mai scumpe decat "Costic-Costic" (cum ii zice fiica-mea) si nu contenesc a emite ganduri deloc pasnice la adresa mamei meie (mama, imi pare rau), pe langa toti pietonii abulici ce par gata sa se sinucida in fiecare dimineata, mai exista in trafic niste personaje.
Ei merg pe scuter. Sau pe motor. Primii, cei care s-au dus la carrefour sa-si ia un bax de apa, trei prosoape, servetele de hartie si au bagat si-un scuter in cos, n-au carnet. N-au nici un Dumnezeu. Ei stiu ca la rosu stai si la verde pleci. In urma ta poate sa vie si potopu', poa' sa ninga, poa' sa ploua, ei au scuter noua si li se cam rupe.
Motociclistii sunt ceva mai constienti de valoarea chestiilor pe care stau calare. Dar uneori si ei au impresia ca au bagat jaratec in rezervor in loc de benzina sau motorina sau ce or folosi motocicletele ca sa mearga ca vantu' si ca gandu'.
Azi, unul dintre scuteristi s-a gandit ca e loc intre benzi. A incetinit el, ca era rosu, dar nu de tot. Asa ca a sters usor oglinda retrovizoare din dreapta a unui Volvo.
A indoit-o, cum s-ar spune. S-a oprit ceva mai incolo si s-a uitat in urma, sa vada dimensiunile catastrofei. Soferul din Volvo i-a batut obrazul. Scuteristul a ridicat din umeri. Soferul i-a facut semn sa se intoarca, sa indrepte oglinda. Scuteristul si-a indesat mai bine casca pe cap si a sters-o.
And I say, Romania is my country....

11 comentarii:

  1. ah, si mie mi-a indoit-o unul odata, dar era motociclist, nu scuterist. si avea vreo 40 la ora. si n-a mai oprit. dar a indoit-o cu mana, nu cu ghidonul. si cred ca, pardon, s-a cacat pe el de durere, ca l-am vazut luand mana de pe ghidon si lasand-o sa-i atarne bleaga. asa ca m-am simtit razbunat implicit
    :D

    RăspundețiȘtergere
  2. De aia avem si noi portiere care se deschid :>

    RăspundețiȘtergere
  3. la mine in cartier, un scuterist venea pe sensul interzis al strazii cu sens unic pe care eu mergeam regulamentar... si baiatu' mai mergea si pe stanga, ca deh, e subtire. cand m-am oprit in fata lui si m-am dat jos ca sa-i spun ca strada aia are interzis de pe unde (din aia ma-sii) venea el (n-am vrut sa-l lovesc ca abia scosesem masina din service...) a tipat la mine ca de ce ma dau jos, din masina, ca el sta acolo in cartier de 20 de ani (probabil ca in 20 de ani pusese leu cu leu si cumparase strada aia). si binainteles ca din casa scarii au mai aparut vreo 3 vanjosi sa-i ia apararea. asa ca am intrat inapoi in masina (se facuse deja coada in spatele meu) si am mers mai departe. si desi si eu stateam in acelasi bloc cu idiotul, dar la o scara mai incolo (deci, era si strada mea :-)) am ales sa merg mai departe si sa-l las pe coate goale in plata domnului...

    RăspundețiȘtergere
  4. eram blocati pe soseaua spre cheia; in oglinda retrovizoare se vedeau 2 motociclisti care oprisera bolizii unde ii prinsese blocajul...ia uite, ce cuminti stau, mi-am zis, mirata ca nu se strecoara printre masini asa cum ma asteptam; cand ne-am pus in miscare si ne-au depasit motociclistii am vazut ca erau olandezi...no comment!

    RăspundețiȘtergere
  5. olanda? asta e pe o alta planeta, nu? parca am citit undeva ca asta e o civilizatie extraterestra...

    RăspundețiȘtergere
  6. ...si ce planetaaaaaa....

    RăspundețiȘtergere
  7. Aveam odata o prietena cu care ma intilneam in fiecare zi la masa de prinz la cantina universitatii. (Asta pe vremea cind mincam la cantina, brrrr.) O chema Nora. Avea 1,85, umeri de inotatoare, voce groasa de fumatoare inveterata (si fuma ca un balaur, cind nu era tocmai la masa si la cantina) si umbla mereu in costum de motocicleta, din ala de piele de extraterestru. Era lesbiana si teoloaga de meserie. Ochelari de citit pe virful nasului, ca sa vada ce maninca.

    Ei, si Nora chiar mergea cu motocicleta de felul ei. Si se plingea -- ca sa intru in sfirsit in subiect -- ca atunci cind autostrada e blocata si soferii de masini vad ca motociclistii se baga printre benzi, se aseaza de-a curmezisul ca sa nu-i lase sa treaca. Cum ca depasitul asta de fapt nu supara pe nimeni cu adevarat, numai ca lumea se gindeste ca de ce eu sa stau in blocaj cu masina si ala cu motocicleta nu: Capra vecinului in varianta bavareza.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pinocchio, eu nu ma oftic ca ma depasesc. Mi-e doar frica de ei si de faptul ca e posibil sa-mi zboare retrovizoarele. Tu stii ce dificil e sa reglezi retrovizoarea de pe dreapta cand stai la stop si ai centura pusa? Tico n-are butonel d-ala smecher de rotit/dezaburit oglinzile. Si pe cuvant ca-s periculosi. Scuteristii. Sunt ca niste fluturi beti ce vin spre tine ca molia la lumanare.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ada, of, stiu si eu ce fac motociclistii si scuteristii, si nici pentru mine nu e o placere sa-i am in apropiere, nici cind conduc masina, nici cind merg pe strada ca pieton. Ii prefer cu ochelarii pe nas la masa de prinz :-)

    Am facut-o odata pe translatorul in romana-germana pentru cineva care avea nevoie de un transplant de rinichi si donatoarea era din Romania. Chestia era prin februarie si s-a prelungit din multe motive organizatorice. Si medicii au spus pina la urma: Pai in curind vine primavara, ies motociclistii, si nu mai avem nevoie de donatoare de rinichi...

    RăspundețiȘtergere