27.5.08

Bucureşti - Latakia (Corespondenţă din Siria)

Lucruri care se intampla. Sunt la Latakia. E cel mai nordic oras mare din Siria, aproape de mare. Lucruri care se intampla merita povestite. Altfel, desigur...

Am fost in vizita la seful Institutului Superior de Studii Marine iar pe un perete era o diploma de pe care nu am inteles nimic dar era, langa semnatura, o fotografie cu Hassan Nasrallah, cu o arma in mana si o moschee pe fundal. Nasrallah este seful Hezbollah.

Turcia a fost foarte lunga pentru ca traseul ales a fost de'a lungul coastei si nu in diagonala, pe drumurile lor nationale cat autostrazile noastre. Am o colectie intreaga de poze cu varii reptile, in varii pozitii, am pozat fluturi si albine polenizand, cel mai fain e ca am stat langa un fluture si am pozat pe secvente cum mananca; fascinant, e ca un elefant. Am facut si poze cu un paianjen prinzanu'si prada, ceva ce semana a relicva de albina.

In fine, pe astea le puteam face si acasa, stiu...

Oricum, deocamdata suntem in nord, nordul asta semanand oarecum cu Romania. Pornim spre sud, spre Damasc, unde, zic ei, stam o zi, dupa care ne intoarcem catre zona desertica, din estul tarii. Ieri am facut vreo 20 km pe picioare (pe drumuri de munte, coborasuri abrupte, suisuri vertiginoase), am fost la un incubator de afaceri pentru femeile dion zona rurala, pe drum am stat de vorba cu niste pensionari la o cafea, intre ei si un prof de mate care stia bine engleza, dupa care m'am intors la tabara de unde am pornit la castelul lui Saladin, in rezumat: e absolut spectaculos.

La intoarcere eram deja rupt, asa ca am zis sa iau un taxi dar cum taxiuri nu prea veneau, am facut ia'ma nene si am venit pe platforma unei camionete; iar daca un parcurs cu masina pe coastele Mediteranei iti poate parea o aventura, stai sa vezi cum am mers pe aici.

Strazile sunt pline de masini romanesti. Taxiul cu care am ajuns de la tabara la Latakia (36 km = 5 dolari) era o Solenza. In afara de asta: Loganuri cat cuprinde, Solenze, cum spuneam, 1300, 1400 si variatiuni, am vazut si un ARO si chiar un IMS! Pe mai toate masinile, pe parbriz, troneaza cate un abtibild cu presedintele, prezent, de altfel, all over, fie singur, fie impreuna cu tatal sau, fostul presedinte. Alteori e doar batranul.

Preturile sunt OK, de douazeci de euro am facut plinul unui microbus Mercedes (80 de litri, deci), prima oara cand am pus motorina ne'am intrebat daca ne'au pus cu adevarat motorina in teava :)

Siguranta este maxima, din varii motive... Ca sa intelegi natura motivelor, tine cont ca Blogspot este inactiv!

Ma rog, as putea spune asta despre siguranta omitand calatoria mea pe platforma camionetei, in curbele acelea, pe crestele muntilor, si traficul in sine, in general...

Am vrut sa'mi cumpar cartela de aici, cu numar, dar mi'au spus ca se poate numai cu buletin de Siria! Or fi avand ei un motiv... Poate suntem noi paranoici dar, pe fundalul unei populatii extrem de prietenoase, ieri dupa amiaza s'a oprit langa corturile noastre o camioneta de genul celei cu care am venit (made in China mare parte dintre ele), a dat in marsarier pana in dreptul nostru, a coborat un individ din ea, a mai coborat cel care statea intre copilot si sofer si ne'a dat o punga cu opt mere. Noi suntem fix opt!

Cristian

3 comentarii:

  1. daca nu mai soseste nicio corespondenta din Siria inseamna ca au mancat merele...:)

    RăspundețiȘtergere
  2. bhei... ai polenizat cu flurele in turcia?? bestie mica si filoaraba ce ejti... te anunt oficial ca Goran Bregovici are concert joi, 29 mai, de ziua caderii Constantinopolelui, in frumoasa urbe Buzau... Sprancenatule, da de veste la rude sa voteze PNL, pliz... dau un suc...

    RăspundețiȘtergere