18.2.08

Frustrant. Şi aberant. Frustrant de aberant

În ţara în care serviciile bancare sunt şi aşa execrabile, mult sub pretenţiile exprimate de costurile percepute, băncile nu'ţi dau voie să depui în contul altei persoane în cazul în care nu ai împuternicirea titularului. Într'o lume care trăieşte din ce în ce mai online, în care şi cumpărăturile şi'au făcut flotant pe net, o ţară minunată numită România, bă, eternă şi fabulouspirit, face pe dracu' în patru pentru a suplimenta fasolea cu un condiment organic numit muci. Când lumea trăieşte E-Bay sau Amazon.com, România e altfel. Dacă acesta este regulamentul bancar, înseamnă că nu pot cumpăra online până nu am acceptul/împuternicirea vânzătorului că pot să depun bani în contul lui. Sau, invers privit, nu pot să îmi dezvolt o afacere de vânzări online pentru că, de fiecare dată când am un client nou, musai să îmi trimită o copie după cartea lui de identitate, să merg la bancă şi să îi dau dreptul de a mă plăti pentru serviciile pe care i le ofer.
Cu voia dumneavoastră, cei mai recenţi incluşi pe lista băncilor stupide - cu siguranţă nu şi ultimii - sunt cei de la Bancpost.

Şi tot din ciclul "ce dracu' mai caut în ţara asta?": Hua Long livrează la domiciliu mâncare chinezească. Dacă te obişnuieşti cu răspunsul "durează în jur de trei ore" ajungi să dai comanda la ora 9 AM pentru a te bucura, spre orele fireşti ale amiezii, de un prânz sănătos (sau, măcar, oriental). Şi suni. Şi îţi spune că durează circa două ore şi jumătate. Perfect.
Trec două ore şi jumătate, se face, între timp, 13:00, se face 14:00, ronţăi nimicuri de la buticu' din colţ, se face 16:00, ţi'ai cumpărat şi o sana de la alimentara de vis-a-vis, se face 18:00, orele suplimentare trec şi ele, neplătite, desigur, şi parcă ceva tot nu s'a întâmplat. Să îi suni? Păi să îi suni! Dar ce le spui? Să îţi trimită coletul acasă ? Păi nu se face... că dacă vii cu mâncare din oraş acasă rişti să ţi'o iei pe cocoaşă de la - după caz - mamă, soacră, nevastă sau cine o mai fi încercat să îţi dea impresia că domn'e, aici nu e hotel!

Oh, şi'l mai avem şi pe Geoană, prototipul tuturor politicienilor români în exerciţiul funcţiunii!

8 comentarii:

  1. nuie bancile!
    stiati ca...
    -la Alpha Bank, ca sa platesti o factura, trebuie sa faci o cerere, in care sa-ti scrii tu cu mana ta conturile, nr si seria facturii precum si provenienta banilor? si nici n-au ghiseu in adevaratul sens al cuvantului. au niste birouashe la care stau fonctionarii si-ti sufla in nas pranzul lor pe baza de ceapa
    -la raiffeissen (sau cum dracu s-o scrie), functionarii, nestiind cum sa inregistreze o factura, m-au rugat sa ma duc la alta sucursala sau la alta banca mai bine, "sa nu ajunga banii in alta parte din greseala"
    - la CEC, pentru a plati o factura trebuie sa stai la 2 cozi de la 2 ghisee?
    - la BRD, daca gresesti pinul de doua ori, iti apare pe ecranul bancomatului propozitia: Cardul dvs a fost CAPTURAT.
    CAP-TU-RAT, bai soldatule!
    Va urma

    RăspundețiȘtergere
  2. - la BRD, daca soliciti card nou in locul celui expirat, iti ajunge in doua luni si 20 de zile, dupa ce a trecut prin toate cartierele orasului, inclusiv pe mari corpiratii? Eu S.A.

    RăspundețiȘtergere
  3. ING Rulz:)
    Io platesc facturi d-acasa.
    De la leptop.
    Cu haumbenk.
    E adevarat ca pt asta tre sa ma duc sa depun cu mana mea banii pe cardul de pe care platesc dar merita. Bine, mi-e frica sa intreb cat e comisionul pe fiecare tranzactie da' am meniu frumos cu "salvati tranzactia" si asa ca lunar nu fac decat sa modific nr facturii.
    Chinese n-am incercat sa platesc cu card. As fi vrut insa macar sa pot rezerva un bilet de tren.
    Mai astept.
    PS: acest post nu e sponsorizat de banca pusculitza.

    RăspundețiȘtergere
  4. mari clienti corporativi. hai, cate gadila putin cand te suna sa-ti zica asta. te simti in capitalism ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. pe mine nu ma suna de la ING. Au interdictie. De cand m-am mutat nu ma mai suna nici de la UPC. Iuppieee!

    RăspundețiȘtergere
  6. aaa... stati ca va zic una tare apropos de banci - cum se uita functionarii de la banci la un INTERNATIONAL MONEY ORDER. ca curca in lemne... o sa scriu mai incolo pe larg.

    RăspundețiȘtergere
  7. pai si la bancpost e cu hăumbenching dar pentru asta trebuie încărcat respectivul card.
    a propos, ei doar după vreo trei ani s'au dumirit că pe respectivul cont cotizează mai multă lume.
    "a fost o scăpare".
    una?
    Bogdan Baltazar la RFI dixit (citez aproximativ, din memorie): sistemul bancar e destul de bun dar în spatele lui sunt oamenii!

    RăspundețiȘtergere
  8. haide, mah, Cristian, ca e mijto in romanica...

    RăspundețiȘtergere