4.10.07

Vesti din Vanghelistan - Prizonieri

E ora 20 si tocmai am pus pruncul in pat. Si-n vreme ce ii descantam de vise frumoase am sesizat asa ... un soi de tremur, o vibratie, un sunet indelung, ritmat, ce-mi zgaria timpanul. M-am uitat spre fereastra. De vibrat, vibra geamul. De tiuit, tiuie inca politistii care incearca din toti bojocii sa decongestioneze intersectia de la Prosper.
Acum trei ore, cand sotul meu a cazut rapus de oboseala in patul conjugal, m-a rugat sa inchid usa de la balcon: il deranjau fluierele din intersectie.
Dimineata, de pe la 6.30 incepe nebunia: claxoanele, pickamerele, fluierele...
Daca la 8.10 nu ies din casa, n-am nici o sansa sa ajung la serviciu. Luni am facut doua ore pana la gradinita fiica-mii (am ocolit Bucurestiul sa adunam toti copiii inscrisi la microbuzul gradinitei). Am plecat la 7.30 si am ajuns la gradi la 9.38.
Am renuntat la ideea de a mai trimite copilul dimineata cu microbuzul.
Mai bine o duc eu cu autobuzul. Alaltaieri am plecat la 8.20 si am ajuns la 9. Ieri am mers pe jos pana la serviciu. Ma uitam la sirul lung de autobuze care se tarau unul dupa altul, ca indienii preocupati sa nu faca zgomot printre crengi. Autoturismele proprietate personala se inghesuiau pe 7 benzi imaginare. In stanga masini, in dreapta masini, in fata masini, in spate masini.
Azi am avut noroc, am prins un 137 ceva mai gol, dar am mers pe jos pana dincolo de rondul Razoare. Era abia 8,30, la fara 20 eram deja la Berzei.
Cand am plecat de la serviciu, in fata fostei viitoare case radio am trecut pe langa un individ comod tolanit intr-un fotoliu vechi. De cealalta parte a strazii, vreo cinci muncitori scoteau borduri. N-am putut sa nu zambesc si tinerelul m-a apostrofat.
- Vi se pare ceva amuzant?
- Da, mi se pare amuzant sa stati pe fotoliu in mijlocul trotuarului.
- Ala de-acolo e santierul meu. Sunt inginer. Normal ar fi sa am si eu un birou, o baraca. Ce sa fac. Trebuie sa-i supraveghez.
- Aaaa, dumneavoastra sunteti cu bordurile. Cat dureaza nebunia asta?
- Compania s-a angajat ca doua luni jumate. Eu sper sa termin intr-o luna.
- Pai spor la treaba ca am auzit ca vin ploile si n-aveti baraca.
Ma gandesc oare daca maine trec pe-acolo, il mai gasesc? Era tare otzarat ca nu are si el o baraca. Ditamai inginerul.
Si in vreme ce scriu, in intersectie politistii continua sa fluiere.
E 20.14.
Daca pana la 17.30 n-ai urcat dealul Academiei, esti mancat! oriunde ai sta, Drumul Taberei, Ghencea, 13 septembrie, cel tarziu la 17.30 sa fii sus, daca se poate dincolo de Panduri sau dincolo de Razoare. Altfel, zaci in trafic. Si autobuzele au niste geamuri mici, mici. Ca pentru Rusia, ca pentru tarile nordice.
Si-s pline, atat de pline ca nu poti sa arunci un ac.
Noroc ca domnu' Nicu, soferul microbuzului fiica-mii stie o scurtatura prin Cotroceni si reuseste sa ajunga pe la 17.45 in fata blocului.
Orasul asta ma sufoca. La fel si politistii lui, soferii lui, autobuzele lui, milioanele de masini mici in care sta plictisit doar cate un singur om, la fel de prizonier in trafic ca si mine.
Ma gandesc oare la ce ora e acceptabil orasul asta si in ce anotimp? La cinci dimineata, in orice anotimp. Intre cinci si sase jumate. Dupa sase jumate, a.m./p.m. in orasul asta esti mancat.

9 comentarii:

  1. din punctul asta de vedere prefer oraselul meu...dar numai din asta! iarna, de la 8 seara, mi-e frica sa mai ies afara; vara mai merg cateva ore...pana pe la 11

    RăspundețiȘtergere
  2. in august am stat o saptamana in Istanbul si nu am vazut ce am vazut in Bucuresti - ambuteiaje, accidente, soferi nervosi care claxoneaza aiurea... am ajuns in oras intr-o zi de vineri pe la 17-18.00 cind era aglomeratia in toi. Nu am facut foarte mult pina la hotel pentru ca se circula. Chiar ne gindeam ca in Bucuresti am fi ajuns a doua zi la destinatie... Si vorbesc de un oras cu 12-13 milioane de locuitori... Care o fi misterul? La ei nu se pun borduri doar ca sa fie puse, nu se asfalteaza doar de dragul asfaltarii si soferii merg pe unde trebuie... cam asta e...

    RăspundețiȘtergere
  3. wow, suna atat de cumplit de frustrant... imi pare rau; in 2000 la Atena era in vigoare chestia cu o zi cu numere fara sot, o zi cu si orasul era cam ca Bucurestiul acum...ma intreb ce valuri ar face la noi o propunere de genul asta, rationala in sinea ei, dar cu iz de trecut sufocant...

    RăspundețiȘtergere
  4. am citit, prin 90-91, o povestire sf (scrisa de un român, parca). Povestirea era, de fapt, jurnalul unui muribund citit de extraterestii care, vizitand Pamantul pustiu, il gasisera alaturi de un schelet, intr-una dintre milioanele de carcase de metal ce rugineau pe sosele. omenirea murise din cauza unui ambuteiaj produs in New York. in cateva zile, totul se blocase si oamenii murisera de foame

    RăspundețiȘtergere
  5. am citit si eu parca povestirea aia si mi se parea sf...

    RăspundețiȘtergere
  6. si parca nici nu mai e atat de sf, nu?
    alo, primaria?!?!?!

    RăspundețiȘtergere
  7. zic si io, poate ma insel... nu cred ca e (doar) de: "alo, primaria?!" absolut toata lumea e scoasa din minti de felul in care se circula, dar unul n-ar lasa masina. macar o zi, experimental, sa vada cum e cu metroul sau cu alte mijloace de transport. unul nu s-ar gandi cine mai merge in directia lui la aceeasi ora si sa-i propuna sa mearga in aceeasi masina. nimeni n-ar face ceva care sa depinda exclusiv de el. toti stau in masini blocate in trafic si zic: alo, primaria?!

    RăspundețiȘtergere