28.5.07

4, 3, 2... Motor d'Or


Ioana a fost premianta; in ciuda simplitatii familiei din care provenea, Ioana avusese coronita si snurulet rosu la costumul de pionier. Mandria parintilor. Ca orice copil normal, Ioana se mai si imbolnavea; ca orice copil normal care se mai si imbolnavea, Ioana a ajuns si pe la spital; ca orice copil normal care se mai si imbolnavea si ajungea si la spital, Ioana a fost consultata de un medic.
Ioana avea 17 ani. Medicul era absolvent stagiar, provenit dintr-o tara tovarasa si pretena, dar deloc vecina. Au contraire.
Ioana avea ten masliniu si ochi verzi; medicul avea ochi sclipitori la vazul acestor atribute ale feminitatii in plina dezvoltare. Plina dezvoltare se presupunea ca traversa si Romania lui Ceausescu in raport cu tara catolica, ex-colonie franco-belgiana ecuatoriala, tovarasa si pretena. Asa ca tanarul nostru medic, cu un ten muuuuuuuult mai masliniu decat al Ioanei a cazut in pacatul iubirii si a si cerut-o de nevasta pe Ioana.
Si au trait cativa ani in care Ioana a terminat pe repede-nainte liceul, si-a luat (temporar) gandul de la facultate, parintii, familie simpla, cum spuneam, nu erau nici incantati dar nici de-o drama nu pusesera (caci Ioana lor devenise, acum, prin maritis, doamna doctor). Si a venit prima copilita, cu afro-europeana cu parul cret-cret-cret; si a venit a doua fetita, la fel de afro-europeana, la fel de creata. Ioana se transformase din fasneata de 17 ani intr-o mamica. Cu ceva solduri, cu griji desprinse de tot de universul academic si social...
Ceea ce medicului nostru stagiar, din tara tovarasa si pretena, nu i s-a mai parut la fel de palpitant. Cu tot ceea ce va puteti imagina ca decurge din acest sentiment...
Iar Ioana... Ioana a inceput sa fie suspicioasa. Si suspiciunile ei s-au adeverit. Si daca ar fi calcat - pur si simplu - stramb, treaca-poate-mearga; insa tocmai celei mai bune prietene din liceu a Ioanei se pregatea medicul nostru sa-i faca, pe nepusa masa, o pereche de ochi cu un ten afro-european si cu par cret. Inevitabilul trebuia, de fapt, evitat. Si, pe principiul romanesc de roman sanatos ce devenise medicul nostru din tara tovarasa si pretena, anume eu te-am facut, eu te omor, s-a pornit sa comita ilegalitatea si i-a provocat vechii prietene a Ioanei un eficient avort. Informatia a ajuns, insa, unde nu trebuie: la controlorii sistemului; o anonima bine redactata si perfect directionata l-a aruncat pe medicul nostru din tara tovarasa si pretena, taticul celor doua afro-europence crete si cu ten mai mult decat masliniu, intr-o inchisoare din care nici interventia ambasadei tarii tovarasa si pretena nu l-a scos foarte foarte repede. Nimeni nu si-a pus - pentru multa vreme - intrebari legate de sursa anonimei. Ioana cu atat mai putin.
Si: iat-o pe Ioana noastra ducandu-si razbunarea pana la capat, intr-o noapte de noiembrie a inceputului anilor '80, intr-un dormitor dintr-o zona inca nedemolata a Bucurestilor, alaturi de un pusti de 13 ani in plina deflorare...

Nu este un alt scenariu de film. Este o poveste pe ici - pe colo asemanatoare cu scenariul filmului 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (aici e blogul productiei!), regizat de Cristian Mungiu si care, ieri seara, la Festivalul de la Cannes, a primit marele premiu, dupa ce fusese deja recompensat cu premiul criticii. Dupa razboi, cati oameni mandri ne afisam pe corso... Oricum, felicitari!

PS: Alo, CNC, in rolul lui Sergiu Nicolaescu, Mircea Badea?

Later edit: Nu stiu ce merite are tara, de ne umflam atata in pene; nici macar sa umplem sali de cinematograf la proiectiile productiilor romanesti nu suntem in stare. Pariu ca deja se cauta versiuni pirat ale filmului? Pana mai ieri, cand transpira si n'avea bani sa termine filmul, Cristian Mungiu era un anonim si un singuratic. Acum, cand si-a luat ratia de recunoastere, sarim cu totii cu mandria nationala! Felicitarile, masa & dansul sunt pentru cei care au crezut in el / in ei, pentru o mana de profesori, pentru familiile lor, pentru cei de langa echipa.

Consecinte post...? Hm... Comanescu (se) intreaba, Mihai zice...

Un comentariu:

  1. Felicitari Virtuale | Animate Felicitari Virtuale | Animate - o modalitate inedita de ati exprima sentimentele fata de cei dragi! Felicitari Virtuale | Animate minunate gata de a fi expediate, oferite gratuit.

    RăspundețiȘtergere