18.5.07

1 Euro (EUR) = 7.96880 Botswana Pula (BWP)


Mama si tata plecau dincolo (la sarbi, mai pe intelesul tuturor) cu trei-patru ranite de caiete dictando, chiloti, sare si macrameu cap de pisica pentru a se intoarce de acolo cu blugi, guma de mestecat, sticksuri, eurocrem sau discuri vinil pentru ala micu'; uneori si cu cate un ceas - pe care ala micu' de fiecare data le uita in vestiarul salii de sport sau mai stie Dumnezeu pe unde.
Treaba a mers pana spre sfarsitul anilor 80, chiar si in perioada aia cu inflatie galopanta, de dupa moartea lui Tito. Era ametitor si obositor. Pretul se tripla de dimineata pana seara, recordul fiind de x10. Te intelegeai cu svertzaru' sarb ca cu turcu': el iti vorbea de zece novi dinari, tu ii stiai poe cei vechi, stari, cu sapte sau opt zerouri in coada. Cam ca la noi, cand unii au incetat sa'si mai violenteze nevestele pentru ca au promis ca le bat pana se schimba banii.
Grey. Greuceanu. Nu era din Serbia. Era student la Petrosani, in perioada 1988-1991 era deja veteran pe acolo. Si nu dadea semne ca vrea sa plece. Isi terminase studiile, lucra la o teza de doctorat... Ma rog, scopul sau era altul: Petrosani nu figura pe hartile insurgentilor din Rhodesia. Fusese luptator in victorioasa armata a lui Robert Mugabe, cel care, cica, a abolit apartheidul si a schimbat numele tarii in Zimbabwe. Preten si tovaras cu Ceausescu.
S-ar fi pierdut printre rugbistii Stiintei (caminul 3, etajul2) Grey al nostru, asta daca autobotezatul nostru Greuceanu (cel alb ca spuma laptelui, spune legenda) nu era negru ca un african veritabil.
Mi-am adus aminte de inflatia iugoslava si de Greuceanu citind despre inflatia din tara sa natala. O rata de 15.000% nu-i chiar gluma. Desi lui Mugabe nu pare sa-i pese. De fapt, nici mie. Asta nu e stire. Stire ar fi fost daca inflatia de 15.000% ar fi fost inregistrata in Botswana!
A propos de Botswana: stiti cum se spune la ploaie in dialectul bantu vorbit de neamul (Se)Shoto, in Leshoto, Zimbabwe, si la tribul Tswana din Botswana? Dar cum spun polonezii la piscina? Dar portughezii la saritura? Pai, cam la fel cum spun norvegienii cand fac copii!

Un comentariu: