21.10.08

Ce Craciunuri frumoase am trait mai demult

In copilaria mea, brazii erau cat casa, se impodobeau in Ajun si se despodobeau dupa 10 ianuarie. Globurile se cumparau de la librarie si aveau forme de ciupercute, umbrelute, bastonase, ghinde... iar bomboanele de pom erau nelipsite dintre decoratii. Eu sunt printre cei ce au impletit lanturi de hartie glasata.
Am crezut in Mos Craciun multa vreme. Dar cel mai tare am crezut in Mos Nicolae, care intr-un an mi-a adus o caciulita de mohair albastra si moale, cu care am dormit in noaptea aia, desi in casa era cald.
Casa copilariei mele era incalzita cu sobe. Serile erau minunate, una din sobe avea un cuptor mic, cu usita de argint, in spatele careia mai uitam din cand in cand cate un mar. Dimineata sobele erau gheata. Dimineata mi-era frig.
Aveam ferestre cu tocuri de lemn. Pe geamuri se faceau flori de gheata. Prin noiembrie incepea sa ninga. Mi-amintesc zapezi inalte cat mine, mi-amintesc dimineti in care trebuia sa imping zdravan in usa de la intrare ca sa o pot deschide, mi-amintesc multe partii pe care le-am facut cu lopata pana la poarta. Mi-amintesc ca mi-era mila sa calc in zapada proaspata.
In copilaria mea, bananele si portocalele erau fructe de Craciun. Uneori bananele verzi nu se coceau pe soba. Ramaneau verzi.
Banutii si lingourile de ciocolata erau cele mai rafinate dulciuri la care puteam spera.
Azi fiica-mea mi-a cerut capsuni. E bolnavioara asa ca am dat fuga la magazin sa-i cumpar desi i-am explicat ca toamna nu cresc capsunile. Gasesti tu, mami, mi-a zis ea la telefon aproape plangand.
Si cand am intrat in magazinul in care cheltui bani pe nimicuri, am dat peste o multime de zorzoane de Craciun.
Etichete pentru cadouri. Globuri atat de frumoase cum n-am vazut niciodata in copilaria mea. Costume de Mos Craciun si de Craciunite pentru copii de 4-5 ani.
Vase rosii, un rosu care-ti intra-n ochi si te zgarie, dar nu poti sa nu-l vrei pentru ca e acel rosu, rosul de la TV, rosul de pe afise, rosu-mos-craciun, rosu-coca-cola de fapt, rosul pe care nu-l poti ignora. Cutii superbe pentru cadouri.
Oameni buni, e abia 21 octombrie.
De ce au scos Craciunul la vanzare?
PS: Capsuni n-am gasit. Am luat zmeura in schimb, si-am incercat s-o conving ca-s capsuni speciale.
Nu, mami, nu-s bune, eu voiam ca alea de la televizor, mi-a spus ea, stergandu-si lacrimile cu maneca pijamalei.
Ce rost aveau toate cand eram mica. Si ce frumoase Craciunuri am trait mai demult...