7.4.08

Când a face pipi pe istorie nu mai e doar o figură de stil

Hanul Solacolu, Calea Moşilor, 4 aprilie 2008. Într-un Bucureşti văzut de yony_ro.

Cineva a încercat să-i facă o istorie online, altcineva încearcă să-l vândă. Suspected brothel ca suspected brothel, da', totuşi, frate, mai dă-o-n colo, că e moartea pasiunii!

Vorbiţi jargleza?

Avea ecusonul la piept. Galben, vizibil, e clar, e ziarist acreditat la summit.
Are figura nordică, de aproape se vede şi ce scrie pe ecuson. S... A... M... O... Ş... K... I... N. Samoşkin.

Slava Samoşkni. Rus. De vreo jumate de eternitate în România. Dar tu, jăndar, nu ştii acest detaliu.
Şi cum să i te adresezi în ruseşte când tu, păstrătorul temporar al ordinii publice şi golabe, nu ai fost dus decât la cursuri de limbă de circulaţie UE? Ei, lasă, i te adresezi în engleză? E ziarist, tre'să ştie el engleză, nu?

Context: Calea Victoriei, trecere de pietoni, coloană oficială în aşteptare.
Slava îşi dorea să ajungă pe trotuarul celălalt. Îşi dorea mult. Dar nu avea voie, c'aşa'i dispoziţia de la ministru. Aşa că îl opreşti, dom' jăndar, nu? Cum? Pe englezeşte, desigur.
- No go!
Păi dacă no go, no go.
Go coloana, traseul e iarăşi liber. Domnul Samoşkni primeşte dreptul de a trece, la comanda jandarmului:
- Now go!

Vin cu ştreangul de gât

Nimic despre trafic. Nimic despre summit. Sâmbătă seara am băut un vin cu un condamnat la moarte. În ţara ministrului Cristian David, circularele trimise primarilor spun că nu ai, ca administrator local, să permiţi orice fel de adunare publică de pe urma căreia s'ar fi putut naşte vreo manifestaţie antiNATO. Aşa că secretarul general al Primăriei Capitalei nu i'a dat voie să protesteze. Democratic, ca în NATO, bastionul democraţiei, nu?
Condamnatul meu, însă, a). era de unul singur, în cel mai rău caz se aduna el cu el însuşi şi b). este deopotrivă cetăţean american şi cetăţean român cu domiciliu în străinătate. Nu a vrut să protesteze împotriva NATO, nici nu prea avea de ce, căci a lucrat pentru NATO vreo 30 şi ceva de ani; a vrut să atragă doar atenţia că a fost condamnat la moarte fiindcă a defectat din România comunistă către NATO iar acum, în 2008, când summitul NATO s'a ţinut la Bucureşti, capitala României (postcomuniste?), sentinţa nu poate fi anulată pentru că dosarul nu mai poate fi găsit!
Nu şi'a schimbat identitatea, nici înfăţişarea. Doar ţara o schimbase, cândva, ţara şi blocul politico-militar.
După 90 s'a întors în România de nenumărate ori, a primit paşaport, i'a fost prelungit, a primit altul, nu i s'a pus în vedere nimic, nu l'a reţinut nimeni, nu a fost niciodată anunţat oficial că duce cu sine o sentinţă capitală. Până când a cerut îndărăt apartamentul din Militari, confiscat după ce a "trădat". I s'a sugerat să dea o şpagă de 4200 de dolari şi-şi va primi apartamentul. A refuzat, aşa că judecătoarea i'a spus senin: "Dumneavoastră de ce mai emiteţi pretenţii asupra acelui apartament? Sunteţi condamnat la moarte!".
Restul e poliţia domnilor Cristian David şi Christian Ciocan...

PS: Şi, a propos de javre, interviul dat de NC Munteanu lui Cristian Teodorescu este antologic!