21.8.08

100 de metri ipocrizie

Un jamaican a câştigat aurul olimpic la 100 de metri cu un timp mai bun decât precedentul record mondial. Conform limbajului sportiv, acest Usain Bolt a devenit cel mai rapid om din lume. Chestie discutabilă, desigur. Cert e că a alergat suta de metri mai repede decât a făcut'o, până acum, orice om, într'o competiţie oficială.

La finalul cursei, chiar înainte de a trece linia de sosire, Usain a întors privirea spre cei şapte adversari şi a întins mâna îndărăt într'un gest ce poate fi interpretat, dacă vrem neapărat să îl interpretăm, oricum. Chiar şi ca fiind unul arogant, cum a făcut'o preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Jacques Rogge: "Va trebui să înveţe să'şi respecte adversarii. Şi o va face, mai deveme sau mai târziu".



Rogge este ultimul în măsură să dea lecţii de moralitate, cel puţin după ce a linguşit intens regimul de la Beijing şi a refuzat să răspundă jurnaliştilor, într'o conferinţă de presă, la întrebări de genul "de ce nu avem voie să accesăm anumite adrese de web?". Sau la unele nepuse, cum ar fi "de ce se joacă finalele dimineaţa şi nu seara, cum se întâmplă oriunde în lumea asta?" (răspuns: pentru a fi live în prime-time-ul NBC, partenerul televiziunii chineze în transmisiunile de la Beijing).

Mai mult decât orice altă competiţie sportivă, finala olimpică masculină la 100 de metri seamănă cu arenele romane. Nu prin violenţă ci prin încleştare. Unii îşi vor aduce aminte de finala de la Seul (miracolul Carl Lewis, îngerul ulterior căzut Ben Johnson şi surprinzătorul Calvin Smith). A fost o tensiune care a ţinut, de fapt, pe tot parcursul Jocurilor Olimpice, de parcă toţi ceilalţi sportivi ar fi fost trupe de încălzire pentru formaţia din finalul concertului (sigur că dezamăgirea, la aflarea veştii că Johnson s'a dopat, a fost cu atât mai mare - dar până şi caii se dopează, nu'i aşa?).

E firesc, aşadar, ca atunci când câştigi cursa-vedetă a sportului să erupi de bucurie. Ai luptat ani de zile cu tine însuţi pentru a ajunge aici. Şi dacă mai reuşeşti şi un record mondial, după ce abia ai devenit campion olimpic şi recordman mondial la 200 de metri, cu atât mai mult.

Usain Bolt nu va fi niciodată Carl Lewis. Chiar dacă, poate, printr'o minune, Jamaica ar deveni campioană olimpică la 4x100 de metri, Bolt nu ştie să sară în lungime. Dar asta nu îl descalifică din rândul marilor campioni.

În urmă cu nişte ani, pe când încă îşi permiteau, pe când încă mai puteau să câştige, fotbaliştii chemaţi la naţionala Italiei câştigau cu cel mult două - hai, uneori trei - goluri diferenţă. La orice scor mai mare erau trataţi cu dispreţ de presa lor sportivă: "Meciul acesta nu contează, nu aţi avut adversari!"

Gestul lui a fost, până la urmă, unul firesc. Fără vreun correctness impus, fără făţărnicie. Omul a fost mândru de performanţa sa. Aşa a simţit el. Catch me if you can! Preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional este...

Cine este acest Rogge, de fapt, în lumea sportului? A concurat la yachting şi a făcut parte din lotul naţional de rugby al Belgiei. Rugby în Belgia? Mai există Belgia? Scuze, ultima dată când m'am uitat eu la ştiri...

Să fie modeşti cei care au motive să fie. Usain Bolt chiar nu are!

PS: Interesant este dacă Bolt chiar îşi iubeşte încălţările sau face parte din contractul cu Puma!

Update: minunea s'a comis, Jamaica lui Usain Bolt, cu băiatul acesta având prenume cu rezonanţă musulmană pe post de vedeta echipei, a câştigat finala de 4x100, cu un nou record mondial, chiar! Şi a avenit şi replica dată de Bolt lui Rogge!

Fotografii mişcate din România 2.0.08

Primarul, singur, n'ar fi reuşit. Înaintea lui a fost altul care, probabil, ar fi continuat să rămână dacă la împărţeala prăzii n'ar fi încercat să schimbe regulile din mers. Pe cel dinainte l'au mazilit. Cel de acum a învăţat din greşelile predecesorului.
Şi a mai învăţat că jocurile în sat nu le face, de fapt, el. E ca în Afghanistan. Ziua, oamenii lui joacă în uniforma oficială. Eventual dorm. Noaptea joacă poker, tâlhăresc şi terorizează. Pardon: transmit mesaje. Mai un hambar incendiat, mai o maşină arsă... Pământul nu se mişcă fără voia lor.
Mahărul din umbră este secretarul primăriei. L'a uitat Dumnezeu prin hârţogăraia aia pe care a mătrăşit'o în aşa fel încât nimeni să nu'l poată înlocui. Când o fi să moară va muri chiar şi primăria.
A strâns avere cât să poată trece tot neamul lui pe roşu - cu maşina pe post de bilă printre popicele de pietoni. Şi chiar mai mult decât atât.
Măi, copile, îi zice tânărului căsătorit, n'am de unde să'ţi dau. Dar hai să vedem dacă o putem rezolva. Poate găsim rost de un schimb de terenuri. Are socru' dumitale un loc de care ar putea avea nevoie cineva şi'ţi dă ăla o bucată pe care să'ţi faci casă. Vorbesc eu cu el şi ne'om înţelege noi p'ormă.
Dacă nu e suficient de limpede, ye va face lumină. Eventual cu nişte flăcări. Cineva trebuie să facă şi treaba asta murdară. Cineva antrenat în treburi murdare.
Ca orice treabă murdară care costă, nici asta nu e gratis. Plata se face în ochii închişi la restul treburilor murdare. Negocierile se duc seara, într'o cârciumă cu jocuri electronice şi masă de biliard, cu agentul de circulaţie alături. E ca şi la primul fum de ţigară: îl tragi pentru că cei mari te îndeamnă; şi nu te îndeamnă ca să te facă bărbat, ci ca să se asigure că, părtaş devenit, nu te duci să pârăşti la părinţi. Cu mici amendamente, dar n'o să fim acum cârcotaşi, fenomenul poate fi numit "se leagă o prietenie". Tovărăşie. Cum? Cârdăşie?
Să rămânem la noţiunea iniţială. Căci prietenia asta la nevoie se va cunoaşte. Vine o zi când poliţaiul se uită prea mult în slot-machine. S'a dus dracului banu' de rată, banu' de nunta fetei, banu', în general. La cine apelează? La bancă? Rahat...
Şi mai vine o zi când un biciclist e agăţat de o maşină iar cazul se clasează. Păi... cum să înaintezi propunerea de deschidere a unui dosar penal când, înainte de a'i pune pe împricinaţi să aştearnă pe hârtie acele "(...) în timp ce mă deplasam pe drumul public (...)", îţi sună telefonul? Te înverzeşti şi, înainte de a ieşi la o ţigară, le spui celor doi să cadă de acord asupra celor pe care le vor declara pe proprie răspundere.