11.4.08

Good point, Minister!

Adică: în sfârşit Good point, Minister!
Adevăratul şi singurul.

Altfel: două dintr'o lovitură.
Căutam să preiau "leapşa" de la Vlad şi descopăr ştirea serii!




PS: Aştept cu nerăbdare să'l regăsesc & recitesc cu plăcere pe Adrian Cioroianu în paginile Dilemei Vechi! Acuma, tot ce'mi mai doresc e să nu se trezească vreun isteţ să'l propună la Externe pe Bogdan Chireac!

Măcar la SECI, dacă nu la Primărie

Manivela-şef a PSD a ratat, aşadar, candidatura pentru Primăria Generală dar a săltat mult mai sus, plasându-şi manipulanta-şefă în funcţia de Public Relation Officer în cadrul Centrului SECI pentru combaterea criminalităţii organizate. Pentru cine nu este familiarizat cu instituţia: după sfârşitul războiului pentru Kosovo, la Koln şi la Konigswinter, lângă Bonn, G7+Rusia şi Uniunea Europeană au lansat câteva proiecte de dezvoltare a Balcanilor, incluse sub umbrela aşa-numitului Pact de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est. Între poriecte se numără şi centrul înfiinţat sub patronajul CIA, cu sediul central la Bucureşti şi ofiţeri de legătură în fiecare capitală din zonă. Misiunea SECI este de pivot: coordonează serviciile secret din regiune atunci când se pun în mişcare pentru că spionajul american le'a vândut ponturi despre trafic de femei, arme, droguri, maşini furate and beyond. Pe lista celor vizaţi se numără nu numayi găinari ci şi oameni politici, nume grele.

Un nume greu al politicii româneşti este fostul lider de sindicat Miron Mitrea, ajuns şef în PSD, retras o vreme în linia a II-a, plimbat pe la DNA, readus la rampă, aşezat să tragă sfori în bătălia pentru localele ce se apropie. În stafful lui Mitrea (în calitatea acestuia de ministru al Transporturilor) lucra, pe vremuri, o jună, Ana Maria Biţu, venită de la ProTV şi recompensată, ulterior, pentru fidelitate, cu un job de membru supleant în Consiliul de Administraţie al TVR, ca reprezentant al (desigur) PSD. Ce nu veţi găsi în CVul ei este acel episod cu discuţiile pe messenger ale lui Mitrea:

AMBITU: lamuriti-ma, va rog, de ce nu se ia nimeni de Videanu? MIRONMITREA: pentru ca nu are cine. Te rog sa te gindesti cum putem sa lansam pe piata discutia privind modul in care Basescu a santajat UDMR si PC pentru a le aduce la Guvernare. AMBITU: Eu cred ca perioada asta de opozitie poate fi foarte buna de testat oameni. De gasit diverse voci, de pregatire a lor. MIRONMITREA: OK. Dar intoarce-te la ce te-am rugat. AMBITU: Putem fabrica o hirtie si sa o aruncam undeva in tara. As merge pe PC (Partidul Conservator, n.r.) acum. Scapati pe piata strategia de atac a lui Tariceanu."


Contextul şi detaliile sunt aici. Şi aici. Dar şi aici.

Ei, bine, acea Ana Maria Biţu este noul Public Affairs Officer al Centrului SECI.

Minister de candidat la primărie

Înapoi la mutoanele noastre de Bucureşti. Turma, care va să zică. Azi: turma de catindaţi.
Deci, PL-D bagă o Blagă, PSD se decide azi, mai târziu şi, în funcţie de asta, Oprescu va fi aşa sau altfel. Mai e Guşă - care, aud, ar avea nişte proiecte dar nu ştiu de ce nu mă va putea convinge jamais.
Aşadar, pică, unul după altul.
Şi, în fine, liberalul. Orban. Îmi pare rău de memoria lui Horia Rusu dar zic PAS şi aici, pentru că nu aş lăsa oraşul pe mâna unui personaj care, ministru al Transporturilor fiind, nu ştie că lucrurile acestea, din figurile alăturate, se petrec fix în oraşul al cărui primar se doreşte. Modernizarea infrastructurii, ai? A transporturilor ferate, zici? Tronsonul de mare viteză către mare, spui? Domnule Orban, ne'am cunoscut pe când echipa din care faceţi parte îngropa candidatul la primărie din patronul dumneavoastră spiritual, back in 1996 dar, probabil, asta e istorie, nu? Dar dacă vă imaginaţi că vreun părinte şi-ar lăsa copilul într'un ipotetic TGV mioritic pe o astfel de şină, atunci...




Update: of, bietul Cristi... nu rămânea el mai bine în diplomaţie?

Berlin 1936. Beijing 2008.


Am avut, preţ de câteva zile, un banner, în deschiderea blogului, un banner asemănător imaginii de mai sus, atrăgând atenţia asupra unei situaţii jenante în care sportul mondial şi olimpismul au fost puse de lumea politică şi interesele financiare globale. Era vorba despre avertismentul asupra regimului opresiv din ţara ce găzduieşte ediţia din acest an a Jocurilor , Republica Populară Chineză. Emil N, colegul nostru detaşat temporar într'o nobilă misiune la Buzău, a descoperit ieri bannerul şi, în calitatea sa de partener, a protestat împotriva prezenţei lui pe site, în nume, deci, colectiv. Greşeala ne aparţine, Sprâncenatule, aşa'i? Am pus bannerul acolo fără să consultăm întreaga echipă. Astfel că bannerul, iată, a dispărut.
Eu, însă, îl ataşez acestui post, sub, deci, nume propriu, pentru că, personal, continuu să cred (aşa cum am crezut încă de când Comitetul Olimpic Internaţional a nominalizat Beijingul drept gazdă a ediţiei 2008 a JO) că lucrurile nu sunt, din nefericire, acolo unde ar trebui să fie. Nu am să enumăr aici motivele afirmaţiei anterioare, ele sunt suficient de cunoscute.
Ceea ce am să spun, însă, este că, din punctul meu de vedere, Jocurile Olimpice nu trebuie puse la dispoziţia politicienilor.
Absenţa sportivilor în arenă iese din discuţie. Competiţiile trebuie să meargă, chiar dacă coubertainismul nu'i mai animă de multă vreme pe sportivi. Numai acel înotător dintr'un stat îndepărtat şi uitat de lume care termină ultima lungime de bazin cu zeci de minute în urma penultimului competitor mai crede că important e să participi. Deşi nici pentru el n'aş băga mâna în foc!
În dosul faimei olimpice stau contracte mari, traiectorie profesionistă sau imagine, y compris publicitate. Chiar şi pentru acel mult merdiatizat înfrânt...
Absenţa politicienilor din tribuna ceremoniei inaugurale nu va îmbunătăţi, probabil, foarte tare situaţia drepturilor civile în China. Prezenţa lor, în schimb, va legitima un regim în cel mai fastuos mod cu putinţă.
Asta cred - şi nu sunt singurul. Şi n'am spus nimic nou în tot ce am scris aici. Dar e părerea mea, m'am regăsit într'un curent de opinie, m'am asociat lui şi, chiar dacă, probabil, nu am câştigat, cred că cel mai important lucru este că particip.
În rest, citius, altius, fortius!

Update: Nu mai dau doi bani pe ONU în forma sa actuală (şi asta de vreo zece ani) dar salut anunţul micuţului Ban Ki-moon şi nu'l cred că din cauza agendei nu îşi găseşte două-trei ore libere!