28.1.08

Secţia 26 poliţie şi cei trei feţi din Berceni

În minunatul cartier Berceni, zi-lumină, ora 15:30. Trei viteji, trei eroi ai neamului, trei, Doamne, şi toţi trei, tăbară pe o fătucă de 50 de kilograme care tocmai se aproviziona de la un bancomat şi îi fură portofelul - acte, carduri, cashul de întreţinere tocmai scos de la bancomat, cartela de RATB...
Strada plină descoperă brusc avioane roz pe cer şi nimeni nu intervine.

Câteva minute mai târziu, în secţia de poliţie 26, fata mai ia o tură de "siguranţă şi încredere". Scrie o declaraţie în care, la final, trebuie să şi precizeze dacă vrea sau nu să se constituie în parte civilă. Dacă are pretenţia să-şi recupereze prejudiciul, ăia cam o sută de euro cu care vor trăi liberi până la adânci bătrâneţi găinarii noştri conaţionali.

Şi de ce, mă rog, musai să ştie poliţia română dacă păgubitul vreau sau nu să îi târască prin tribunale pe hoţii care - oricum! - nu vor fi niciodată prinşi? Probabil că organul nostru are obiceiul de a profita de buimăceala românului tocmai violat, conştient că nu îşi va recupera niciodată banii (câţi n'am spus "dă'i dracu' de bani, mie mi'e de alergătura după acte..."?) pentru a'i spune "hai, bagă acolo că nu ai pretenţii la recuperarea prejudiciului, acestea le scriu, susşin şi semnez!". După care păgubitul pleacă şi de două ori BEEP şi cu banii luaţi iar poliţaiu' nostru răsuflă uşurat că nu tre'să mai aştepte şi poate clasa dosarul cu autor necunoscut. Vreme în care cei trei viteji, trei eroi ai neamului lasă, la fereastra sectoristului, un pachet de Kent sau o sticlă de Dom' Profesor ca semn de aleasă preţuire.

Ia mai furaţi, măi! Hăăăăăăăăăăi+hăi!

"Spam" cu ieşeni pentru copaci

I. Acum ceva vreme, pe când Emil N punea de sămânţă pentru ceea ce avea să devină un mic exerciţiu civic - nu c'am fi schimbat lumea, nici măcar n'am salvat acei copaci - s'au găsit câţiva să dea cu e-pietre, ca şi cum înjuratul autorităţilor care fură cu legea în mână ar fi doar apanajul pensionarilor fără ocupaţie.

II. În patria noastră, ciuca bancurilor "cu polonezi" sau "cu belgieni" sunt moldovenii.

III. Parafrazând o puţoaică italiană care i'a spus colegei sale de clasă originară din România că "Ţara ta e acum curată pentru că toţi hoţii din România au venit în Italia", Moldova o fi, acum, mai curată şi mai înţeleaptă pentru că toţi cei care o stricau au (sârmă!) migrat spre Bucureşti. Este o remarcă rasistă, răutăcioasă, demascând un creier dominat de stereotipii. Astfel că nu o luaţi în serios, se află aici doar pentru a da carne acestui post.

În sfârşit, IV: am auzit, în această dimineaţă, la RFI ştirea asta. Şi n'am putut rezista să nu scriu despre ea - că s'a întâmplat, că e minunat că există şi astfel de oameni, că sunt moldoveni din Iaşi, că pentru copacii/parcurile din Bucureşti nu a ieşit în stradă decât tineretul PNL când a fost convocat la o acţiune politcă anti-PD(şi L), că merită diseminată.